0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Lśniący kryształ

    na Światowy Dzień Whisky

    Światowy Dzień Whisky obchodzimy w trzecią sobotę maja. Jest to jeden z kilku dni poświęconych temu trunkowi, obok Międzynarodowego Dnia Whisky i amerykańskiego Narodowego Dnia Burbonu.

    ALE Z CZEGO NAJLEPIEJ PIĆ WHISKY?

    Niezależnie od kraju jej pochodzenia, znawcy whisky degustują i serwują ją ze szczególną uwagą, przywiązując wagę do tego co nazywają „nose”, „legs” oraz do koloru. „Legs”, czyli nogi, to ślady pozostawione na szkle po zawirowaniu trunku. Zdradzają one więcej, niż można by się spodziewać... i nie mają nic wspólnego z osadami z kamienia na szkle!

    Po zawirowaniu whisky w naczyniu spływająca po ściankach ciecz pozostawia na nich charakterystyczne ślady. To właśnie są „nogi” i im szybciej spływają tym lżejsza whisky będzie wydawać się podczas degustacji. Jeżeli są one gęste i płyną powoli, tym cięższy będzie wydawać się trunek.

    Dla miłośników whisky jakość szkła ma kluczowe znaczenie

    Posiadająca specjalny kształt szklanka Glencairn jest jedną z niewielu zaprojektowanych specjalnie do whisky. Inspiracją do jej stworzenia były tradycyjne kieliszki do degustacji.

    Jej zwężający się ku górze kształt dodatkowo wzmaga wrażenia zapachowe. Szklanki Glencairn dostępne są w wersji z tradycyjnego szkła lub z ręcznie dmuchanego szkła kryształowego o 24-procentowej zawartości ołowiu. 

    Prawdziwi miłośnicy whisky zawsze decydują się na kryształowe szklanki.

    „Większość miłośników whisky jest całkowicie przekonanych do szklanek Glencairn – nie bez powodu. Są one wykonane z najwyższej jakości szkła kryształowego. Mają masywną podstawę znaną ze szklanek typu tumbler oraz zwężającą się czaszę jak kieliszki tulipanowe, łącząc zalety obydwu naczyń”.

    JAK PRAWIDŁOWO MYĆ SZKŁO KRYSZTAŁOWE?

    Kryształowe kieliszki i szklanki mogą mieć różne poziomy jakości – od wytwarzanego maszynowo szkła bezołowiowego i ołowiowego po ręcznie dmuchane szkło kryształowe o zawartości ołowiu pomiędzy 24% a ok. 35%. Im więcej ołowiu, tym intensywniejszy blask oraz dźwięk wydawany przy stuknięciu. Metal ten powoduje, że tradycyjne szkło ołowiowe jest „miękkie”. Nawet kurz może powodować na nim zarysowania. Szkło kryształowe ma również bardziej szorstką powierzchnię niż konwencjonalne, przez co mogą pozostawać na nim stosowane do mycia środki chemiczne, i pewnie również dlatego lepiej uwypukla ono aromaty.

    Wykorzystywany w zmywarkach MEIKO system odwróconej osmozy w połączeniu z odpowiednim detergentem pozwala zapewnić nieskazitelną czystość kryształowych szklanek i kieliszków. Można dzięki temu przez długi czas cieszyć się ich blaskiem, oczywiście pod warunkiem przestrzegania zaleceń ich producentów.

    Umkehr-Osmose-Anlage - GiO-Modul
    System odwróconej osmozy do zmywarek

    Technologia MODUŁU GiO firmy MEIKO jest dostępna w formie dostarczanych kompaktowych systemów lub zintegrowanych systemów odwróconej osmozy.

    CO MÓWIĄ PRODUCENCI

    Firma RIEDEL potwierdza, że jej dmuchane maszynowo kieliszki Vinum ze szkła kryształowego można myć w zmywarce.

    Zalecenia firmy Riedel

    • Aby zapobiec powstawaniu osadów: Używać wody miękkiej (o niskiej zawartości minerałów)
       
    • Aby zapobiec zarysowaniom: Unikać kontaktu ze szkłem i metalem
       
    • Aby usunąć zaplamienia: Użyć octu spirytusowego
       
    • W miarę możliwości przechowywać w wieszaku na kieliszki

    SPECJALNIE ZAPROJEKTOWANE KOSZE

    Korzystająca z usług MEIKO UK firma Allens Catering Equipment & Furniture Hire wykorzystuje dużą liczbę szkła marki Riedel. Firma ta dołożyła wszelkich starań, by chronić swoją inwestycję, i stosuje specjalnie zaprojektowane kosze od MEIKO UK.

    W swojej siedzibie w Hounslow firma Allens wykorzystuje dwie najnowsze zmywarki M-iQ z systemem uzdatniania wody opartym na odwróconej osmozie .

    PODSTAWOWE ZASADY PIELĘGNACJI SZKŁA KRYSZTAŁOWEGO

    • Szkło kryształowe należy przechowywać w taki sposób, aby nie stykało się ono z innymi przedmiotami
       
    • Szklanki, a w szczególności kieliszki, należy przenosić pojedynczo i nigdy nie trzymać na raz wielu kieliszków za nóżki
       
    • Nigdy nie umieszczać naczyń jedno w drugim
       
    • Nigdy nie narażać kryształowych wyrobów na gwałtowne zmiany temperatury, np. działanie bardzo gorącej lub zimnej wody, nie umieszczać ich w kuchence mikrofalowej, w piekarniku albo też w zamrażalniku czy zamrażarce
       
    • Nigdy nie na maczać wyrobów ze szkła kryształowego
       
    • Nie myć i nie przechowywać razem z talerzami, sztućcami i innymi przedmiotami
       
    • NIGDY nie skręcać czaszy względem podstawy

    KLUCZ TO ODPOWIEDNIE KOSZE

    Szklanki i kieliszki, zwłaszcza te ze szkła kryształowego, należy traktować z szacunkiem. MEIKO ma w swojej ofercie szeroką gamę koszy z różnymi wkładkami, chroniących delikatne szkło. Więcej informacji uzyskać można, kontaktując się z lokalnym przedstawicielstwem MEIKO.