Kuchnia otwarta w restauracji
Czy to się sprawdza?
Wraz z popularyzacją sztuki kulinarnej rośnie świadomość wśród klientów lokali gastronomicznych. Współczesny klient, wchodząc do restauracji, wymaga zdecydowanie więcej od lokalu, niż tylko zaspokojenia swoich kubków smakowych wysublimowanymi potrawami. Jakie zatem dodatkowe atrakcje mogą zaoferować restauratorzy? Jednym z nich jest open kitchen, czyli tzw, kuchnia otwarta.
Moda na otwartą kuchnię w restauracjach ─ skąd się wzięła?
Otwarte kuchnie kojarzą nam się głównie z aneksem kuchennym połączonym w funkcjonalny sposób z salonem w mieszkaniu. Tymczasem w świecie gastronomii rozwiązanie to znane jest i stosowane jest już od dawna.
Open kitchen są szczególnie popularne krajach, w których występują bardzo wysokie temperatury. Mamy tu na myśli przede wszystkim Azję, gdzie w wielu dużych miastach można natrafić na restauracje z otwartą kuchnią, w których klienci mogą obserwować poczynania kucharzy.
Czy jednak atrakcje dla klientów zapoczątkowały ten trend? Absolutnie nie! Jak już wspomnieliśmy, restauracje z otwartą kuchnią stały się popularne w krajach, gdzie w przeważającej części roku panują wysokie temperatury. Połączone z małą powierzchnią lokalową sprawiały trudności w pracy, co w konsekwencji wymuszało na właścicielach lokali gastronomicznych budowę obiektów z otwartą kuchnią. Dzięki temu praca była zdecydowanie bardziej znośna, a jednocześnie klienci mieli zapewnioną dodatkową atrakcję. W przypadku krajów zachodnich otwarte kuchnie w lokalach gastronomicznych można uznać wyłącznie za trend, który ma zainteresować, a nie być rozwiązaniem czysto praktycznym.
Zalety otwartej kuchni
O zaletach open kitchen można by rozmawiać długo. I choć dla wielu osób widok kuchni otwartej na salę restauracyjną wciąż może zaskakiwać, to jedynie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Rozwiązanie to pozwala bowiem obserwować pracę nie tylko kucharzy, ale także szefa kuchni, którzy na oczach gości przygotowują od podstaw zamawiane dania. Ponadto otwarta kuchnia pozwala także w sposób oryginalny zagospodarować wolną przestrzeń w lokalu.
Wady kuchni otwartej
Wiadome jest, że jak coś ma zalety, to musi posiadać również jakieś wady. Otóż w przypadku kuchni otwartej to, co dla klientów jest zaletą, czyli możliwość obserwowania procesu przygotowywania dań przez kucharzy, to właśnie dla tej ekipy może stanowić sytuację mało komfortową. Nie każdy bowiem lubi być obserwowany i nie mamy na myśli wyłącznie początkujących kucharzy, ale także profesjonalistów.
Kolejną wadą jeśli chodzi o otwartą kuchnię, jest przedostawanie się wszystkich zapachów do sali restauracyjnej. Niestety, przypalona patelnia, czy zupa, która zaczyna kipieć i związane z tym zapachy bardzo często stają się powodem sporu, między klientem a ekipą gotującą.
Co równie ważne w kontekście wad, to należy wymienić dobiegające do gości lokalu hałasy, które są efektem wymaganej komunikacji pomiędzy pracownikami kuchni, a także niemilknące odgłosy obijających się o siebie sprzętów kuchennych, w tym garnków, patelni, czy pracującej zmywarki gastronomicznej.
Otwarta kuchnia ─ czy to się sprawdza?
Restauracja z otwartą kuchnią to nadal dość rzadki widok, jeśli chodzi o lokale gastronomiczne w Polsce. Dlatego wizyta w takim miejscu może cieszyć podwójnie. Jeżeli restaurator korzysta wyłącznie z najlepszych jakościowo produktów i nie ma nic do ukrycia, a tak powinno być ─ to kuchnia otwarta na salę, będzie świetnym rozwiązaniem. Przed jej stworzeniem trzeba jednak odpowiednio przemyśleć, w jaki sposób zorganizować przestrzeń, aby móc gotować bez ograniczeń i zarazem umożliwić gościom spożywanie posiłków w tak ciekawej atmosferze.