0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Dylemat w zmywalni

    Sposób pozbycia się pary w profesjonalnej kuchni

    The_Dishroom_Dilema

    Jeśli pracujesz zawodowo w przemyśle spożywczym, nie powinno być dla Ciebie niespodzianką, że „ciepło” jest tematem, o którym zawsze mówi się w profesjonalnych kuchniach. To duży problem dla szefa kuchni, personelu, osób prowadzących restaurację i otoczenia samej kuchni.

    Ponadto występuje ciepło pochodzące ze zmywarek używanych w zmywalni. Para jest często uwalniana do powietrza, pogarszając jakość powietrza w pomieszczeniu. Od czasu do czasu prowadzącemu restaurację robi się słabo z powodu szokująco wysokich rachunków za media. Produktem ubocznym zmywarki jest ciepło, którego wytworzenie w końcu wymaga dużej ilości energii.
    Ale czy jest możliwość kontroli i skutecznego opanowania ciepła?


    Dylemat

    Temperatura jest kluczowym elementem dla każdej operacji w kuchni. Profesjonalne zmywarki należą do tych urządzeń, które mogą wpływać na poziom wygody otoczenia kuchennego, w którym należy, w wygodny sposób, wykonać pracę. Tutaj, w obszarze zmywalni, wysoka temperatura w połączeniu z wodą tworzy parę. Ciepło procesu sprawia, że zmywarka jest taka, jaka jest – szybka i wydajna.

    Niekomfortowa wilgotna kuchnia
    Wilgotna kuchnia obniża poziom komfortu szefa kuchni i personelu

    Alternatywa: powietrze obiegowe

    Pozostawia nam to powietrze uwalnianie przez zmywarkę – co dzieje się z powietrzem? Możliwe są tylko dwie opcje – zwolnić lub przetwarzać. Ta ostatnia brzmi oczywiście bardziej atrakcyjnie. Systemy odzyskiwania ciepła stanowią jeden z największych sukcesów w technologii zmywania – systemy mogą jeszcze bardziej zmniejszać zużycie mediów i wspierać bardziej przyjazne otoczenie robocze dla pracowników poprzez utrzymywanie pary wewnątrz urządzenia. Ta nowoczesna funkcja zazwyczaj zwraca się przez cały okres inwestycji w zmywarkę, pilnie spełniając również potrzeby związane ze zmywaniem.

     

    M-iQ AirConcept

    Podobnie MEIKO M-iQAirConcept ma na celu:

     

    • Wyeliminować konieczność zapewnienia bezpośredniego przyłącza powietrza odlotowego
    • Zapewnić optymalną wydajność energetyczną restauracji
    • Zapewnić całkowitą zgodność z normami DIN

    Podejście MEIKO AirConcept do zarządzania powietrzem obejmuje odzysk ciepła z powietrza odlotowego w celu wytworzenia najwyższej jakości powietrza. Strumień pary uwalniany w sposób niekontrolowany do otoczenia roboczego jest przetwarzany w celu wytworzenia energii cieplnej. Podczas przepływania przez moduł odzysku ciepła zużycie energii przez zmywarkę jest znacznie zmniejszone. Dzięki zmniejszonej objętości i temperaturze powietrza odlotowego bezpośrednie przyłącze powietrza odlotowego nie jest już konieczne. W rezultacie zużycie energii przez zmywarkę jest zmniejszone, co powoduje zmniejszenie kosztów. Zmywalnia staje się również lepszym miejscem do pracy... i rozwiązuje dylemat z nią związany!

    Punkt2 AirConcept M-iQ
    Odzysk ciepła: dobry klimat wewnętrzny, lepsza wydajność

    Opcja odzysku ciepła zapewnia odpowiedni klimat wewnętrzny i lepszą wydajność energetyczną.

    Punkt2 AirConcept M-iQ
    Odzysk ciepła: dobry klimat wewnętrzny, lepsza wydajność

    Opcja odzysku ciepła zapewnia odpowiedni klimat wewnętrzny i lepszą wydajność energetyczną.

    Dzięki zmniejszonej objętości i temperaturze powietrza odlotowego bezpośrednie przyłącze powietrza odlotowego nie jest już konieczne. W rezultacie zużycie energii przez zmywarkę jest zmniejszone, co powoduje zmniejszenie kosztów. Zmywalnia staje się również lepszym miejscem do pracy... i rozwiązuje dylemat z nią związany!

    Wygląda na to, że w końcu nie tak trudno poradzić sobie z dylematem związanym ze zmywalnią. Użycie zmywarki odzyskującej ciepło jest rozwiązaniem dylematu i określoną korzyścią pieniężną dla każdego prowadzącego restaurację!

    Źródło: MEIKO Asia, Open Textbooks BC