Kontakt
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Jak przygotować restaurację na sezon jesienny?

    Jak przygotować restaurację na sezon jesienny?

    Chłodniejszą aurę czuć na każdym kroku. Słońce nie świeci już tak mocno, temperatury pozwalają nam swobodnie funkcjonować. Wielkimi krokami zbliża się okres jesienny - najlepszy czas dla restauratorów, przynajmniej w erze COVID - 19 zainteresowanie klientów może być mniejsze.

    Jak ściągnąć ich do siebie w okresie jesiennym? Na jakie rzeczy zwrócić uwagę? Poznaj nasze wskazówki i sugestie, które pozwolą Państwu optymalnie przygotować się do sezonu jesiennego.

    Chłodne dni, a menu w restauracji

    Żadna restauracja nie przyciągnie klientów, jeżeli serwuje słabą i nieprzemyślaną kuchnię. Rozwińmy stwierdzenie “nieprzemyślaną”. Według najnowszych trendów gastronomicznych oferta menu nie może być zbyt obszerna, lecz zajmować maksymalnie kilkanaście pozycji. Co więcej powinna być także dostosowana do pory roku - wiadomo np., że w okresie letnim mamy wysokie temperatury, więc warto zadbać o to, aby zapewnić klientom szeroką gamę zimnych napojów i soków do wyboru. Ponadto w lecie mamy świeże owoce i warzywa, więc menu powinno je uwzględniać.

    Jakie menu sprawdzi się więc w okresie jesiennym i zimowym? Prestiżowe, dobrze zarządzane restauracje zmieniają menu dwa razy do roku. Zazwyczaj podział ten obejmuje okres wiosenno-letni i jesienno-zimowy. Nie ulega wątpliwości, że od października nasze samopoczucie będzie stopniowo pikować w dół. Mniej promieni słonecznych, krótszy dzień, powroty do domu w ciemności - to wszystko w połączeniu z pogodą za oknem, która może nas nie rozpieszczać sprawi, że nasze upodobania gastronomiczne ulegną zmianie. W przeciwieństwie do lata znacznie większą rolę zaczną odgrywać potrawy rozgrzewające. Podobnie rzecz ma się z napojami i trunkami - wina, grzańce, a piwo z gożdzikiem i inne trunki z pewnością pomogą przyciągnąć klientów.

    Jesienne i zimowe potrawy w karcie menu

    Karta menu na okres jesienno-zimowy powinna być dość uniwersalna. Jest wiele potraw, które doskonale sprawdzą się w tym czasie. Wyżej wspomnieliśmy jakie cechy powinny posiadać te dania, aby klient wrócił do nas raz jeszcze. Warto sporządzić sobie checklistę potraw i napojów na jesień i zimę, w której z pewnością powinny się pojawić:

    • zupy-krem z dyni, pomidorów pelatti, brokułowa, cebulowa, kukurydziana, paprykowa;
    • szakszuka na buraczkach;
    • leczo, bigos i dania z kapusty, cukini czy dyni;
    • potrawy z grilla (mięso, grzyby, warzywa);
    • ciasta jesienne np. tarta, szarlotka, placek drożdżowy ze śliwkami, ciasto dyniowe, marchewkowe;
    • startery np . puree z chrzanem, czosnkiem, pigwa jako dodatek, gruszki zapiekane, carpaccio i inne;

    Jak zaaranżować wystrój restauracji na okres jesienno-zimowy?

    Nie samym chlebem żyje człowiek. Jedzenie w restauracji jest ważne, ale sukces zależy także od jej wystroju. Pamiętajmy, że jesień to czas, w którym za dnia otrzymujemy mniej promieni słonecznych, co wiąże się także z naszym samopoczuciem, spowodowanym brakiem określonym witamin. Towarzysząca nam aura wyznacza nam potrzebę ocieplenia wnętrza, uzyskania określonego klimatu w pomieszczeniu. Jak to zrobić?

    Jaka kolorystyka restauracji w okresie jesiennym?

    Kolorystyka wnętrza odgrywa niezwykle istotną rolę. Złota polska jesień to nie tylko wyświechtany slogan i kolorowe liście spadające z drzew. To przytulny, ciepły klimat, który warto uzyskać także we wnętrzu restauracyjnym. Cicha relaksująca muzyka, bogata paleta jasnych barw, niwelujących braki promieni słonecznych - te rozwiązania z pewnością się sprawdzą. Jaką gamę kolorystyczną wykorzystać? Postawmy na pewnego konia - barwa złota, żółta, pomarańczowa, czerwona w połączeniu z beżem i brązem bez wątpienia podniesie temperaturę pomieszczenia, nadając mu przytulnego klimatu, atmosfery ciepła, komfortu, relaksu i gościnności. Jeżeli dołożymy do tego dobrze skomponowane menu - recepta na sukces gwarantowana.

    Światło i jego znaczenie

    Rola światła w restauracji, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jest niepodważalna. Krótkie dni, wczesny zmierz i poczucie wszech panującej nocy towarzyszą nam na co dzień. Chroniczny brak światła trzeba zniwelować w pomieszczeniu, w którym przyjmujemy gości. Odpowiednie oświetlenie to nie tylko lampy i konkiety. Ważne jest także światło naturalne np. świece przy stolikach, świeczniki, lampy ze szklanymi kloszami czy też ogień wydobywający się z kominka.

    Dekoracja stołów w restauracji na chłodne dni

    Oglądając programy kulinarne, możemy zauważyć, że nowoczesne trendy aranżacji zmierzają od lat w kierunku bogatego udekorowania stołów. Jeżeli jesteśmy pasjonatami wielu kuchni świata i podróżujemy, warto wyeksponować nasze zdobycze z podróży na ścianach czy stolikach. Tego typu ozdoby i dekoracje do kuchni sprawdzą się zwłaszcza, jeżeli będą pasować do rodzaju kuchni, którą serwujemy.

    Dobry, przytulny efekt pozwolą nam osiągnąć także kosze wypełnione kwiatami, owocami czy warzywami. Królować powinny tu pozycje jesienne - dynie, jabłka czy nawet kasztany - symbol tego wspaniałego okresu. Nawet jesienne liście klonowe mogą okazać się ciekawym pomysłem - wszystko zależy od tego w jaki sposób je zaprezentujemy. Należy pamiętać też o tym, aby nie przesadzać. Jeżeli nasza restauracja przyjmuje także rodziców z dziećmi zadbajmy także o coś “słodkiego”.

    Higiena w czasie COVID 19 w okresie jesiennym

    Tym czego boją się najbardziej restauratorzy jest z pewnością panika wywołana COVID 19. Warto w tej kwestii zabezpieczyć się na wszelkie możliwe sposoby. I nie mamy tutaj na myśli tylko i wyłącznie płynów do dezynfekcji rąk przy wejściu i łazience. Goście muszą czuć się bezpieczni na każdym kroku, wiedząc, że znajdują się w dobrych rękach. Dobrą praktyką na zachodzie Europy jest przygotowanie przy wejściu checklisty dotyczącej tego jak lokal jest zabezpieczony przed pandemią. W takiej ulotce liście, bądź informacji można umieścić, informacje dotyczące tego, że korzysta się z najwyższej jakości chemii, detergenty znajdują się w kilku punktach lokalu, profesjonalne zmywarki, krajalnice i inny sprzęt służący do obróbki termicznej bądź mechanicznej jest regularnie dezynfekowany. Ostrożności nigdy za wiele...