0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    IV fala zakażeń COVID-19 - jaki przygotować gastronomię?

    IV fala zakażeń COVID-19 - jaki przygotować gastronomię?

    Jak szacują epidemiolodzy perspektywa czwartej fali, jest bardzo możliwa. Choć tli się jeszcze nadzieję, że do tego nie dojdzie, to biorąc pod uwagę szybkość rozprzestrzeniania się wariantu Delta, raczej nie obejdzie się bez wprowadzenia poważnych obostrzeń, również w gastronomii. W regionie Europy Środkowo-Wschodniej ryzyko wprowadzenia odczuwalnych obostrzeń dla gastronomii jest największe.

    Sprzęt do walki z koronawirusem

    Po najnowszych doniesieniach nie wiemy, czy dojdzie do kolejnego  lockdownu w gastronomii, czy wystarczy zachowanie szczególnych warunków i środków higieny. Obserwując rozwój wydarzeń i wprowadzanych zarządzeń trzeba przygotować się na kilka ewentualności. Jeśli zostaną nałożone obowiązkowe restrykcje związane z reżimem sanitarnym warto przemyśleć w co zainwestować, by zarówno klienci, jak i pracownicy czuli się w lokalu bezpiecznie? Jaki sprzęt jest w stanie skutecznie usunąć wirusa SARS-CoV-2 z powietrza i z powierzchni? SARS-CoV-2 jest podatny na działanie wszystkich rozpuszczalników lipidów. Jeżeli do mycia naczyń dodatkowo ustawimy program z odpowiednio wysoką temperaturą wody, to z pewnością pozbędziemy się niechcianych wirusów. 

    Warto do zmywarki użyć  kostek z detergentami, które wspomogą proces odkażania. Zmywarki gastronomiczne mają tak ustawione programy mycia i używają takich detergentów, że możemy być pewni o sterylną czystość naszych naczyń.

    Sterylizatory powietrza

    W sprzedaży dostępne są sterylizatory, które mają potwierdzoną skuteczność również w zwalczaniu koronawirusów. Oczyszczacz wykorzystuje właściwości promieniowania ultrafioletowego typu UV-C, niszczącego bakterie, wirusy (w tym SARS-CoV-2), zarodniki pleśni, a nawet gazy z dymu papierosowego czy przykre zapachy sierści zwierząt. Należy jednak pamiętać to, że sterylizator nie jest wszechstronny. Usuwa wirusy tylko z powietrza, więc nie zwalczy wirusów, które osadziły się na powierzchniach mebli lub zostały na innych materiałach.

     

    Zamgławiacz

    Zamgławiacz idealnie nadaje się do dezynfekcji dużych przestrzeni. Urządzenie to sprawia, że woda ze środkiem chemicznym zachowuje się podobnie jak gaz. Unosi się w powietrzu przez kilkanaście minut i samoczynnie przenika do każdego zakamarka pomieszczenia. Co ważne taka dezynfekcja jest bezpieczna dla urządzeń elektronicznych takich jak komputery, zamkniętego sprzętu gastronomicznego oraz co równie ważne dla skóry człowieka. Można ją stosować wewnątrz i na zewnątrz lokalu. Świetnie sprawdza się do dezynfekcji przestrzeni magazynowych, chłodni, samochodów do przewozu żywności itd.

    Lampy UV-C

    Lampy dezynfekują za pomocą światła ultrafioletowego UV-C, które jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na usunięcie z powierzchni wirusów, a także bakterii i grzybów. Skuteczność promieniowania sięga 99,9%. Należy jednak pamiętać, że promieniowanie UV-C jest szkodliwe dla człowieka, dlatego podczas naświetlania w pobliżu nie powinni znajdować się ludzie.

    Ozonator

    Ozon jest silnym utleniaczem i z tego powodu jest również skuteczny w walce z Covid-19. Skuteczność dezynfekcji ozonem przewyższa promieniowanie UV, a także filtry HEPA. Do ozonowania wykorzystuje się specjalne ozonatory, które uwalniają gaz w zamkniętym pomieszczeniu i całkowicie niszczą szkodliwe substancje, także w trudno dostępnych miejscach, zarówno z powietrza jak i z powierzchni. Ozonowanie pomieszczeń wskazane jest zwłaszcza w miejscach, w których przebywają ludzie, a nawet chorzy. Ozon w naturalny sposób samoczynnie rozpada się do tlenu co sprawia, że jest przyjazny dla środowiska i w pełni bezpieczny dla ludzi oraz zwierząt.

     

    Bezkontaktowe dozowniki do dezynfekcji

    Podstawową zasada profilaktyki przeciw Covid-19 jest obok zasłaniania nosa i ust dezynfekcja rąk. Zgodnie z wprowadzonymi zaleceniami w każdym pomieszczeniu użyteczności publicznej umieszczone są dozowniki z płynem dezynfekującym. Zwykle jednak są to takie, które wymagają naciśnięcia. Okazuje się, że duża część klientów z nich nie korzysta. O wiele chętniej za to korzystają z bezdotykowych stacji dezynfekujących gdzie wystarczy podłożyć dłonie pod urządzenie, które automatycznie aplikują środek dezynfekujący w postaci mgiełki. Takie bezkontaktowe stacje do dezynfekcji dostępne są zarówno na stojaku, jak i do podwieszania. Należy pamiętać, że skuteczne preparaty do dezynfekcji powinny zawierać w składzie nie mniej jak 60-80% alkoholu.