0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Food Truck dla restauracji

    Wyjdź z ofertą poza restaurację, czyli food trucki na eventach.

    Food Truck dla restauracji

    Food trucki od wielu lat nieprzerwanie zyskują na popularności. Przestały być alternatywą dla restauracji, która serwuje fast foody i stały się mini restauracjami z wysokiej jakości jedzeniem. 

    Aktualnie nie jest to już tylko alternatywa dla prowadzenia restauracji, coraz większa liczba restauratorów decyduje się na taką inwestycję. Food trucki aktualnie dostępne są na różnego typu eventach, serwując dania dostępne w danej restauracji. Jakie korzyści płyną z posiadania food trucka restauracji? Zapraszamy do lektury. 

    Food truck - reklama restauracji w terenie

    Bardzo często mówi się o tym, że food truck jest dobrą alternatywą dla otwierania lokalu gastronomicznego z racji o wiele niższych kosztów przy jego otwieraniu w porównaniu do tradycyjnego lokalu gastronomicznego. Jednak w tym artykule skupimy się na innym aspekcie food trucka, jakim jest wyjście z ofertą poza działający już lokal i reklama restauracji.

    Posiadanie food trucka działającego pod szyldem restauracji daje możliwość wyjścia z ofertą do potencjalnych klientów lokalu gastronomicznego. 

    Popularność restauracji na kółkach zaowocowała licznymi zlotami food trucków oraz różnego typu eventami, na którym dość licznie obecne są jeżdżące punkty gastronomiczne. Decydując się na obecność food trucka reprezentującego daną restaurację, mamy okazję na dotarcie do nowych klientów, którzy albo nie są świadomi istnienia restauracji na gastronomicznej mapie, albo nie rozważali nigdy pójścia do danego lokalu.

     

    Punkty gastronomiczne na eventach

    Eventów w dużych oraz średnich miastach nie brakuje, szczególnie w długie letnie dni. Kino pod chmurką, festiwale muzyczne, dni miasta… i można by tak jeszcze długo wymieniać. Każde takie wydarzenie to setki o ile nie tysiące ludzi, którzy prędzej czy później staną się głodni i wyruszą na poszukiwanie czegoś do jedzenia. Punkty gastronomiczne na festiwalach są zazwyczaj bardzo obleganymi miejscami, więc dlaczego by nie postawić tam food trucka naszej restauracji?

    Ludzie na eventach są bardzo często otwarci na poznawanie nowych smaków, więc bardzo chętnie skuszą się na coś z dotąd nieznanej im oferty. 

    Warto wtedy przy okazji informować klientów food trucka, że zamawiane dania dostępne są również w restauracji. Można pokusić się o wykonanie wizytówek i ulotek rabatowych na restauracyjną ofertę, które będa wręczane klientom food trucka. Jest to praktycznie darmowa forma reklamy restauracji, która może przynieść nam wielu nowych klientów.

    Food truck - krok po kroku

    Otwarcie własnego food trucka wymaga sporych pieniędzy na start, ale ta inwestycja bardzo szybko się zwróci - szczególnie, jeśli mamy również swój lokal gastronomiczny. 

    Przede wszystkim potrzebujemy odpowiednio dostosowanego samochodu, z którego będziemy prowadzili sprzedaż. Do tego dochodzi również podstawowe wyposażenie naszego jeżdżącego punktu gastronomicznego - między innymi lodówki, płyty grzewcze, spora ilość przedłużaczy i niewykluczone, że potrzebny będzie również agregat prądotwórczy. Posiadając swoją restaurację, składniki do przygotowania potraw serwowanych w food trucku można przygotować na zapleczu restauracyjnym oraz skorzystać z dostępnego tam wyposażenia - umyć naczynia w profesjonalnej zmywarce gastronomicznej oraz zamrozić półprodukty w zamrażarce.

    Jak widać, food truck jest świetną opcja na dotarcie do nowych klientów i spróbowanie czegoś zupełnie nowego w biznesie restauracyjnym. Serwując wysokiej jakości jedzenie, zyskamy rzeszę fanów naszego przewoźnego punktu gastronomicznego oraz nowych klientów restauracji.