0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Eleganckie i solidne naczynia do lokali gastronomicznych

    Eleganckie i solidne naczynia do lokali gastronomicznych

    Podziału wyposażenia lokali gastronomicznych można dokonać na zasadach HACCP. Zgodnie z wytycznymi sanepidu pomieszczenia w restauracji powinny być wyposażone w sprzęt przeznaczony do kontaktu z żywnością. Powinien być komfortowy zarówno dla obsługi, jak i bezpieczny dla użytkowników. Dobrze dobrana zastawa gastronomiczna nada charakteru serwowanym potrawom i sprawi, że goście z większą ochotą będą wracać.

    Jaka zastawa najlepiej sprawdzi się w naszym lokalu?

    Dobierając najodpowiedniejszą zastawę do lokalu gastronomicznego musimy wziąć pod uwagę kilka czynników. Oprócz względów estetycznych równie ważne jest, a może nawet ważniejsze, czy sprawdzi się ona w codziennym użytkowaniu. Czy dobrze zniesie mycie w zmywarkach gastronomicznych, czy będzie łatwa w przechowywaniu. Na ile dobrze zniesie sztaplowanie itd.

    Należy również brać pod uwagę fakt, że większość lokali gastronomicznych oprócz serwowania dań z karty organizuje również imprezy okolicznościowe takie jak przyjęcia weselne, chrzciny, urodziny, stypy i inne. Warto rozważyć, czy na takie okazje dobrze byłoby wyposażyć się w dodatkową zastawę odporną na stłuczenia, zarysowania czy uszkodzenia mechaniczne. Niekiedy ważnym atutem takiej porcelany okolicznościowej jest 5-letnia gwarancja niezmienności wzoru.

     

    Rodzaj lokalu

    Podczas dobierania zastawy do naszego lokalu nie bez znaczenia jest określenie rodzaj lokalu jaki prowadzimy, bądź będziemy prowadzić. Inne potrzeby będziemy mieli w pizzerii, inne w restauracji serwującej dania przygotowane nowoczesnymi metodami takimi jak np. Sous Vide. W zależności od tego, jaka jest specjalność naszego zakładu, jaki chcemy utrzymać charakter i menu powinniśmy dobrać zastawę stołową tak, aby podkreślić klimat panujący w lokalu.

    Jeżeli chcemy specjalizować się w kuchni włoskiej, czy innej regionalnej warto zainteresować się zastawą o bardziej klasycznym lub klimatycznym wyglądzie.

    Natomiast prowadząc kuchnię Sous Vide, z powodzeniem możemy zastosować zarówno klasyczną porcelanę hotelową, jak i porcelanę o ekstrawaganckim nowoczesnym designie.

    Mnogość rozwiązań oraz szeroka gama produktów dostępna na rynku sprawia, że niezależnie od prowadzonej restauracji czy hotelu bez trudu dobierzemy odpowiednie dla nas produkty, które zachwycą wszystkich gości i sprawdzą się w procesie mycia w zmywarkach gastronomicznych, czy w specyficznym przechowywaniu.

    Koszt zakupu i utrzymania

    Wybierając zastawę gastronomiczną oprócz walorów technicznych nie bez znaczenia ma również jej cena. Nierzadko ten aspekt ma kluczowe znaczenie przy wyborze elementu stanowiącego pewnego rodzaju wizytówkę naszego lokalu. Oczywiście dbałość o prestiż sprawia, że nie zawsze wybrana zastawa mieści się w najniższej cenie i dlatego mimo czasem dużej różnicy nie warto szukać najtańszych opcji z marketów czy sklepów dla konsumentów. Cały czas należy pamiętać, żę zastawa gastronomiczna musi być odporna na działanie dość silnych środków chemicznych zawartych w płynach do maszynowego mycia naczyń. Także intensywna eksploatacja talerzy może prowadzić do szybszego zarysowania, czy wyszczerbień. Dobrej jakości naczynia gwarantują idealną powierzchnię nawet po 2000 myć w wybranych zmywarkach gastronomicznych oraz doskonałą odporność na wstrząsy mechaniczne oraz długotrwałą ochroną przed zadrapaniami. Utrzymują również długo ciepło serwowanych dań.

    Mimo,że wybór zastawy może być problematyczny, to jednak warto wybrać producentów sprawdzonych, stosujących najlepsze materiały oraz udzielających gwarancji niezmienność przez kilka lat.

    Wielu, czy jeden producent?

    Kompletowanie zastawy stołowej oprócz tego, że jest dość problematyczne, nie zawsze przynosi oczekiwany skutek. Dlatego dobierając produkty warto znaleźć jedną linię produktową, która spełni oczekiwania i będzie odpowiadać serwowanym daniom oraz klimatowi lokalu.

    Wybór jednego producenta może być również atrakcyjny z ekonomicznego punktu widzenia. Zamówienie dużej ilości porcelany od jednego dostawcy zwykle wiąże się z uzyskaniem rabatu.

    Wygoda i efektywność

    Choć zarówno szkło jak i porcelana powinny spełniać obie powyższe cechy, to jednak właśnie komfort użytkowania powinien być na pierwszym miejscu. Spełnienie zasad savoir-vivre wiąże się z zakupem zastawy odpowiedniej do serwowanych dań: salaterki do sałatek, sosjerki do sosów, pucharki do lodów, półmiski na wędliny i sery itp.

    Wybór takich, a nie innych naczyń ma zarówno rodzaj lokalu, budżet, producent oraz oczywiście wygląd. Połączenie tych wszystkich elementów pozwoli na dobór eleganckiej, trwałej, a co najważniejsze komfortowej zastawy stołowej.