0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Brak wykwalifikowanych pracowników

    O tym, jak 5-gwiazkowy ośrodek wypoczynkowy w Malezji poradził sobie z brakiem wykwalifikowanych pracowników

    Soh Chung-Ky, kierownik ośrodków Bangi Golf Resort i Bangi Resort Hotel w Malezji wie dobrze, że młodzi Malezyjczycy lubią się wyspać. Dlatego zaproponował im pracę na popołudniowej zmianie. Aby pozyskać nowych pracowników i utrzymać ich wysoką motywację, przez ostatnich pięć lat wdrożył on kilka innych innowacyjnych pomysłów…

    Zautomatyzowane procesy wygrywają z ludzką siłą roboczą

    Jak mówi Soh Chung-Ky, kierownika ośrodka Bangi Golf Resort oraz sąsiadującego z nim Bangi Resort Hotel w Malezji, znaleźć pracowników nie jest łatwo. Wiele młodych osób po prostu nie chce ciężko pracować. Wolą pracę na niepełny etat albo nie chcą pracować w ogóle. Jak wobec tego kierownik hotelu może poradzić sobie z taką sytuacją i przyciągnąć ludzi, którzy chcieliby pracować w branży hotelarskiej? 

    Przez ostatnich 5–6 lat Soh Chung-Ky wdrażał coraz więcej procesów automatycznych poprzez zakup nowych maszyn i systemów. Sprawiają one, że praca jest wydajniejsza oraz możliwy jest większy przerób przy mniejszej liczbie niskowykwalifikowanych pracowników. Proces smażenia w woku, wymagający dotychczas dużych nakładów pracy i stałej uwagi kucharza, został w hotelu zautomatyzowany poprzez zastosowanie naczyń z automatycznym systemem mieszania, dzięki czemu można było zaoszczędzić na kosztach personelu.

    W Bangi Resort szczególnie ważnymi aspektami są zdrowie i bezpieczeństwo. Nowy zmywarki ergonomiczne pomaga utrzymywać strefę mycia naczyń w czystości. Przykładowo, sterylizacja desek do krojenia co cztery godziny wygląda teraz zupełnie inaczej. Ręczne mocowanie się z deskami do krojenia zostało zastąpione przez dużo przyjemniejsze zadanie, któremu towarzyszy mniej pary i powtarzalnych czynności dzięki zmywarce Meiko. 


    Śpij długo i pracuj dobrze

    Soh Chung-Ky jest gotowy pójść na kompromis. Wiedząc o tym, że młodzi ludzie lubią się wyspać, proponuje im pracę po obiedzie. Z kolei matki, które muszą odwieźć dzieci do szkoły i odebrać je po południu mogą pracować w systemie cztero- lub pięciogodzinnych zmian, w zależności od ich dyspozycyjności. Soh Chung-Ky jest gotowy płacić pensje powyżej średniej rynkowej, a nawet oferuje swoim pracownikom darmowe posiłki. Jest to konieczne, ponieważ jako pracodawca konkuruje on z korporacjami oferującymi pracę biurową, która staje się coraz bardziej popularna.

    Młodzi ludzie wolą pracować z komputerem, zamiast spotykać się z ludźmi twarzą w twarz. Satysfakcjonuje ich praca w ściśle zdefiniowanym siedmio- lub ośmiogodzinnym czasie pracy w wygodnym biurowcu. Z kolei praca w gastronomii i hotelarstwie oznacza konieczność komunikowania się z klientami, którzy czasami mogą być nieprzyjemni. Dlatego Soh Chung-Ky jest gotowy pójść na ustępstwa, jeżeli chodzi o pensje i godziny pracy, oferując swoim pracownikom wygodne środowisko.


    Soh Chung-Ky, kierownik ośrodków Bangi Golf Resort
    Soh Chung-Ky, kierownik ośrodków Bangi Golf Resort i sąsiadującego z nim Bangi Resort Hotel

    Szkolenie osób niewykwalifikowanych jest łatwiejsze

    Zawsze, gdy ma on wybór między pracownikiem doświadczonym, a niewykwalifikowanym lub niedoświadczonym, wybiera tego ostatniego. Dlaczego? Jego maszyny i procesy są mniej lub bardziej intuicyjne i po bardzo krótkim szkoleniu ludzie mogą przy nich od razu samodzielnie pracować. Nauczenie kogoś, kto nie zna branży, jak obsługuje się maszyny, jest dużo łatwiejsze, niż przekwalifikowanie kogoś, kto wcześniej pracował w innym hotelu.

    W Bangi Resort Hotel wiele procesów przebiega inaczej, niż w innych hotelach. Soh Chung-Ky uważa, że pracownikom wykwalifikowanym trudniej przychodzi zaadaptować się do nich, z kolei pracowników niedoświadczonych łatwo jest wszystkiego przyuczyć. Dlatego zawsze wybiera raczej osoby niedoświadczone, a zmotywowane, zamiast osób doświadczonych. Soh Chung-Ky lubi też współpracować ze szkołami. To właśnie tam rekrutuje on swoich nowych pracowników. Uczniowie mogą u niego odbywać praktyki i szkolenia. Jeżeli się sprawdzą, po trzech lub sześciu miesiącach otrzymują propozycję podpisania umowy o pracę. System ten działa bardzo dobrze.

    Tak właśnie działa marka Bangi jako doskonałego pracodawcy! Dzięki zapewnieniu innowacyjnego środowiska pracy, ośrodek wypoczynkowy i hotel przyciągają wystarczającą ilość kandydatów. 

    Kucharze w Bangi Golf Resort pakują żywność próżniowo
    Kucharze w Bangi Golf Resort pakują żywność próżniowo, aby zachować jej świeżość. W tle: patelnia z automatycznymi łopatkami mieszającymi.

    Klucz do sukcesu

    Kluczem do udanej polityki kadrowej w Bangi Golf Resort i Bangi Resort Hotel jest instynkt kierownictwa do innowacji i stała troska o personel. Inwestycje w zautomatyzowane procesy uzupełnione o najnowsze technologie nie tylko pozwalają zaoszczędzić na personelu, lecz także sprawiają, że miejsca pracy są dużo bardziej atrakcyjne pomimo konkurencji w branży. Troska o work-life-balance pracowników stanowi dla nich silną motywację i sprawia, że zostają oni dużo dłużej w firmie, niż jest to typowe w branży hotelarskiej.