0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Akcesoria barmańskie niezbędne w kuchni gastronomicznej

    Na jakich przyrządach na codzień pracują barmani?

    Akcesoria barmańskie niezbędne w kuchni gastronomicznej

    Niemal każdy lokal gastronomiczny oprócz doskonałej jakości posiłków serwuje także napoje, w tym alkoholowe. Mowa przede wszystkim o drinkach, których różnorodność i niesamowite efekty smakowe cieszą wielu odwiedzających lokal gości. Co wchodzi w skład wyposażenia barmana?

    Zestaw barmana, czyli co?

    Pina Colada, Mojito, Margarita, Cosmopolitan, czy Manhattan ─ oferta drinków w lokalach gastronomicznych jest bardzo szeroka. Jednak do ich przygotowania potrzebne jest całe akcesorium barmańskie, które sprawi, że wybrany przez gości drink będzie smakował wyśmienicie.

    Mowa tu nie tylko o dużych urządzeniach, jak chociażby kostkarka do lodu, czy sokowirówka, ale także tych mniejszych akcesoriach barmańskich, bez których przygotowanie drinka, zarówno alkoholowego, jak i bezalkoholowego nie byłoby możliwe.

     

    Shaker

    Shaker to chyba najbardziej oczywisty atrybut każdego barmana. Bez niego przygotowanie jakiegokolwiek drinka byłoby niemal niemożliwe. Przyrząd ten umożliwia efektowne połączenie kilku składników poprzez rytmiczne potrząsanie nimi. Za pomocą shakera można również szybko i wygodnie schłodzić napój jeszcze przed przelaniem do szklanki czy kieliszka. Profesjonalne shakery najczęściej wykonuje się ze stali nierdzewnej, ale można również zaopatrzyć się w shaker plastikowy.

    Rodzaje shakerów barmańskich

    Wśród dostępnych na rynku profesjonalnych shakerów barmańskich wyróżnić możemy:

    • Shakery bostońskie – są to modele zbudowane z dwóch naczyń ─ szklanego i metalowego, które swoim wyglądem przypominają klasyczne szklanki.  W części szklanej  umieszcza się lód i składniki, a następnie dokłada część metalową i wstrząsa, ściskając oburącz.
    • Shakery francuskie – to  metalowe pojemniki z pokrywką, które niestety coraz ciężej spotkać na rynku akcesoriów barmańskich.
    • Cobbler shakery – to  modele, które składają się z metalowego pojemnika i pokrywki z sitkiem. Jest to doskonała propozycja dla początkujących barmanów.

    Sitko barmańskie

    To kolejne akcesorium, którego nie powinno zabraknąć na wyposażeniu każdego baru ─ zarówno mniejszego, jak i większego. Przyrząd ten okazuje się bardzo pomocny w momencie, kiedy chcemy przelać drinka z shakera bostońskiego do kieliszka.

    Równie dobrze sprawdza się przy koktajlach owocowych, gdzie kawałki owoców lub pestek nie powinny przedostać się do napoju.

    Łyżka barmańska

    Jest to przyrząd w postaci długiej łyżki, która idealnie sprawdza się do mieszania składników w wysokich szklankach. Niezbędna okazuje się również w przypadku robienia drinków warstwowych.

    Miarka barmańska

    Kolejną propozycją jest miarka barmańska, która pozwala w bardzo dokładny sposób odmierzyć ilość składników. Dzięki temu zachowanie odpowiednich proporcji jest niezwykle proste. Wśród proponowanych modeli znajdują się naczynia o dwóch czaszach i różnej pojemności.

    Akcesoria barmańskie niezbędne w kuchni gastronomicznej

    Nalewak

    Proste, a jednocześnie bardzo pomocne narzędzie, przypominające korek z rurką. Nalewak nakłada się na gwint butelki z alkoholem, co pozwala na jego precyzyjne dozowanie bez zbędnego rozlewania. Na rynku dostępne są różne rodzaje nalewaków, jednak te najpopularniejsze wykonane są z metalu lub tworzywa sztucznego.

    Muddler

    Muddler to nic innego jak rodzaj ubijaka, dawniej drewnianego, dziś wykonywanego z metalu lub dobrej jakości tworzywa sztucznego. Jego działanie sprawdza się przy rozbijaniu różnego rodzaju składników i wydobywania z nich pełnych walorów smakowych. Idealnie sprawdza się do przygotowywania popularnego na całym świecie drinka Mojito, gdzie bardzo ważną rolę odgrywa połączenie skruszonego lodu, soku limonki i mięty.


    Akcesoria barmańskie - podsumowanie

    Nie ma wątpliwości co do tego, że przygotowanie drinka, czy to alkoholowego, czy bezalkoholowego wymaga odpowiednich umiejętności od barmana, ale także praktycznego wyposażenia. Dlatego wszystkie wskazane przez nas akcesoria barmańskie powinny znaleźć się na wyposażeniu każdego baru i restauracji serwującej napoje alkoholowe. 


    W przypadku akcesoriów takich jak shakery, łyżki czy muddlery można je z powodzeniem włożyć do zmywarki gastronomicznej, która zadba o ich odpowiednią pielęgnację.