0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Haus Hainstein

    Więcej czasu na świeżość: Nawet Marcin Luter nie powiedziałby „nie” w hotelu Haus Hainstein

    „Jedz to, co ugotowane. Pij to, co czyste. Mów to, co prawdziwe”

    Marcina Lutra można naprawdę pokochać. Rok 2017 to ponownie JEGO rok! 500 lat reformacji to długi czas. Istnieje niewiele zdarzeń, które zmieniają świat, tak jak dokonało tego kiedyś nowe tłumaczenie Biblii. Dlatego hotel Haus Hainstein, położony dokładnie między Eisenach i Wartburgiem, gdzie reformator był niegdyś wygnany, jest doskonale przygotowany.

    „Sprawdziłem dokładnie, co wówczas serwowano jako dodatek do dziczyzny lub ryb. Ziemniaki przecież wtedy jeszcze nie istniały”, śmieje się Uwe Beyer. Szef kuchni w restauracji hotelowej Haus Hainstein prowadził długo poszukiwania – aż natrafił na suflety zbożowe z warzywami i oczywiście bób z położnego niedaleko Erfurtu. Nic dziwnego, że Luter zapytał kiedyś, czy jedzenie nie smakowało.

    Haubenmaschine in Hotel Haus Hainstein

    Także dzisiaj warzywa są cenioną potrawą w menu hotelu Haus Hainstein. Najlepsze jest to, że w kuchni Uwe Beyera wszystko przygotowuje się ze świeżych produktów: „Czerwona kapusta z puszki jest u nas nie do pomyślenia”. Świeżość to coś, czego trzeba chcieć i na co nie można żałować wydatków.
    Uwe Beyer i jego zespół mają teraz jeszcze bardziej ułatwione zadanie – dzięki nowej technologii zmywania od firmy MEIKO.

    „Nasza pomoc kuchenna cieszy się teraz, że możemy ją angażować również do przygotowywania warzyw, sałaty i owoców”

    dzięki nowej zmywarce kapturowej M-iClean H, Hano Göldner spędza przy zmywarce o jedną trzecią czasu pracy mniej niż wcześniej. „Fantastycznie” cieszy się Uwe Beyer, który rozpoznał natychmiast potencjał maszyny M-iClean H w swojej restauracji, gdy otrzymał jej ofertę.

    Nasza kuchnia nie „stygnie” przez cały dzień, ponieważ stale mamy gości hotelowych oraz niezwykle dobrze prosperujący biznes konferencyjny”, mówi Bayer. Do tego dochodzi duża ilość gości wycieczkowych, a także mieszkańców Eisenach, którzy cenią sobie świeżą kuchnię Beyera w „Lutherstube”. „140 cyklów mycia dziennie to duże obciążenie dla zmywarki”, dodaje Rando Mallow, opiekun klientów firmy MEIKO w Dreźnie. Gdy powiedział on Uwe Beyerowi, że przy zastosowaniu M-iClean H czas płukania skróci się z 210 sekund na najwyższym stopniu do 60 sekund na średnim stopniu, stało się natychmiast jasne: Haus Hainstein musi wykorzystać taką szansę! „Dodatkowo możemy cieszyć się doskonałymi efektami zmywania”, mówi z zadowoleniem Uwe Bayer, który nie może się już obyć bez nowej maszyny z automatycznym podnoszeniem kaptura.: „Fakt, że stanowisko pracy w zmywalni jest teraz zorganizowane bardziej ergonomicznie, pomoże nam uzyskać dodatkowe punkty podczas corocznej kontroli przez branżowy zakład ubezpieczeń, dokonujący oceny zagrożeń na stanowisku pracy.” Za dużą korzyść Beyer uważa również to, że dzięki odzyskiwaniu ciepła występuje dużo mniejsze obciążenie parą. 

    W myślach można kontynuować mądre słowa Lutra: „Zmywaj tym, co jest dobre.”