0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Dom seniora Burg Trips

    Czystość, higiena i ergonomia — wszystko pod jedną pokrywą

    „Gdy w menu pojawiają się owoce morza, są one przedmiotem rozmów już podczas obiadu: do kogo przyjdą dzisiaj goście? Kto i gdzie usiądzie przy stole?”

    Kolacja w domu seniora to niekoniecznie musi być chleb z serem lub kaszka manna z musem jabłkowym. Kolacja w domu seniora Burg Trips w Geilenkirchen w Nadrenii Północnej-Westfalii oznacza to: czas na smaczne muszle! „Gdy w menu pojawiają się owoce morza, są one przedmiotem rozmów już podczas obiadu: do kogo przyjdą dzisiaj goście? Kto i gdzie usiądzie przy stole?”

    To specjalne wydarzenie w przepięknie umiejscowionym na granicy miasta Geilenkirchen zamku nad wodą jest powodem do radości dla Petry May i 80 mieszkańców domu seniora: „Jedzenie jest mocno związane z jakością życia, do której przykładamy olbrzymią wagę we wszystkich placówkach Franziskusheim gGmbH i oferowanych przez nie usługach.”

    Petra May jest kierownikiem ds. gospodarczych w Burg Trips. Do jej zadań, oprócz dbania o pomieszczenia i rozdzielanie prania, należy także zarządzanie higieną i zapleczem dostawczym w całym kompleksie, którego mury fundamentowe pochodzą z XV wieku. W kuchni od niedawna króluje M-iClean H marki MEIKO, która należy do najnowszej generacji maszyn kapturowych.

    „Dzięki automatycznemu otwieraniu obsługiwanie maszyny dla zespołu w kuchni jest dużo łatwiejsze” — relacjonuje Petra May, która jako kierownik ds. gospodarczych zwraca uwagę również na warunki pracy swoich kolegów: „Świadomie nie pracujemy z nieznanymi firmami z zakresu czyszczenia, gdyż mamy bardzo wysokie standardy pod względem czystości i higieny. Nasz personel wyróżnia się długoletnim stażem pracy, zespoły pracowników są bardzo zgrani i świadczą znakomitą pracę. Dlatego ważne jest zagwarantowanie im dobrych warunków pracy” — dobitnie stwierdza Petra May.

    „Dzięki nowej maszynie pracujemy nie tylko dużo łatwiej, ale osiągamy również znakomity wynik zmywania”

    Babette Nimbs porcjuje i serwuje na talerzach parujące potrawy, które są dostarczone z głównej kuchni Franziskusheim. Pracuje ona wspólnie z Valentiną Regiment, aby obsłużyć gości w „Burgblick”, czyli sali jadalnianej w Burg Trips.

    Również czyszczenie talerzy, filiżanek, szklanek, sztućców i przyborów kuchennych odbywa się w tak samo sprawny sposób. „Dzięki nowej maszynie pracujemy nie tylko dużo łatwiej, ale osiągamy również znakomity wynik zmywania” — cieszy się Petra May.

    Znakomity wynik działania każdego dnia zapewnia wyposażenie maszyny w orurowanie ze stali nierdzewnej: „Przy mniejszych, półprofesjonalnych maszynach w grupach mieszkalnych zdarzało się już, że węże się zepsuły i konieczna była naprawa. Rury ze stali nierdzewnej gwarantują oczywiście dużo dłuższy okres eksploatacji i niezakłóconą pracę” — z przekonaniem wyjaśnia Petra May.