0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Zmywarka domowa w porównaniu ze zmywarką przemysłową:

    Dlaczego sprzęt gospodarstwa domowego nie nadaje się do stosowania w profesjonalnych zmywalniach

    gewerbliche spülmaschine

    Niższe koszty inwestycyjne mogą być wprawdzie kuszące, lecz pod względem ekonomicznym i ekologicznym zwykłe zmywarki po prostu nie mogą być porównywane z profesjonalną technologią zmywania. W coraz bardziej popularnym żywieniu zbiorowym w domach seniora, szkołach itd. zmywarki profesjonalne będą w przyszłości odgrywać coraz większą rolę.

    Dla wielu osób zdrowy styl życia jest nierozerwalnie związany ze zdrową dietą – nie tylko w Niemczech, lecz także w USA, Chinach, Wielkiej Brytanii i Francji. Takie wnioski wyciągnięto na podstawie ostatniej ankiety przeprowadzonej przez firmę doradztwa biznesowego AlixPartners.

    Coraz ważniejszy z punktu widzenia restauratorów, producentów i hurtowników jest temat „zrównoważonego rozwoju”, co dowiodło w 2016 roku badanie przeprowadzone przez Zentrum für Nachhaltige Unternehmensführung (Centrum Zrównoważonego Zarządzania Korporacyjnego, ZNU). Jedną z sił napędowych tego pozytywnego trendu jest stale rosnące znaczenie żywienia zbiorowego w szpitalach, domach spokojnej starości, na uniwersytetach, w szkołach, przedszkolach, żłobkach itp.

    Przyjemność małego dziecka z jedzenia
    To jest smaczne: zdrowe jedzenie z czystej miseczki

    Zrównoważony rozwój nie ogranicza się jednak tylko do oferty żywieniowej. Coraz bardziej kluczową rolę w działalności gastronomicznej odgrywa aktualnie stosowanie energooszczędnych urządzeń kuchennych. Około 80 procent gastronomów i podmiotów zajmujących się żywieniem zbiorowym, którzy wzięli udział w badaniu ZNU, stwierdziło, że w swoich kuchniach od dawna stosują wysoce wydajną technologię.

    Zmywarki profesjonalne mają wiele zalet

    Powód tego jest oczywisty: im większe grupy osób trzeba nakarmić kilka razy dziennie, tym bardziej osoby decyzyjne muszą szukać złotego środka między kwestiami ekonomicznymi a ciągle rosnącymi wymaganiami co do standardów zdrowotnych, smakowych i jakościowych. Słowem, posiłki powinny być zróżnicowane i smaczne – a do tego przygotowywane w sposób ekonomiczny.Oszczędności w kwestiach żywieniowych nie są i nie mogą być właściwym rozwiązaniem.

    W czasach rosnących cen energii elektrycznej i wody oraz w kontekście wysokiej wydajności zmywarek do naczyń w dużych obiektach gastronomicznych, stosowanie profesjonalnych zmywarek w żywieniu zbiorowym staje się coraz istotniejsze. Zmywarki profesjonalne pozwalają odczuć różnicę. To oczywiste, że w przeciwieństwie do urządzeń przeznaczonych do użytku domowego profesjonalne systemy zmywania „zwracają się” prędzej czy później i mają wiele zalet. Porównanie zmywarek domowych i profesjonalnych pokazuje, dlaczego profesjonalne zmywarki gastronomiczne bezsprzecznie wygrywają pod względem zużycia zasobów i dbałości o środowisko.

    Czyste naczynia w kilka minut

    Porównanie „Zmywarki domowe a zmywarki profesjonalne” ma na celu ochronę osób decyzyjnych w gastronomii przed nietrafionymi inwestycjami. Szczerze mówiąc, porównanie to nie jest do końca trafne, gdyż standardowe zmywarki do naczyń nie są w rzeczywistości w ogóle przeznaczone do użytku w działalności gospodarczej. Profile wymagań są zbyt różne. Przykładowo zmywarki w gospodarstwach domowych są często włączane dopiero po dłuższym czasie – tylko wtedy, gdy są one wystarczająco pełne, a cykl mycia staje się „opłacalny”. Problem: ze względu na długi okres oczekiwania resztki żywności znacznie mocniej wysychają na naczyniach. To sprawia, że proces czyszczenia jest bardziej kosztowny.

    Wysokie temperatury powodują, że bakterie nie mają szans!

    Nie dotyczy to zmywarek profesjonalnych w cateringu o wysokiej intensywności. Ponieważ naczynia muszą być w krótkim czasie ponownie dostępne, cykl mycia rozpoczyna się najczęściej krótko po zebraniu naczyń. Dlatego też szybki cykl mycia w wysokiej temperaturze i przy użyciu skutecznych środków czyszczących jest zazwyczaj wystarczający do perfekcyjnego wyczyszczenia. Podczas gdy standardowe zmywarki potrzebują – w zależności od wybranego programu – do kilku godzin na usunięcie uporczywych zanieczyszczeń, zmywarki profesjonalne mogą czyścić szkło, talerze itp. w ciągu zaledwie kilku minut. Oba sposoby prowadzą do tego samego celu, ale metoda jest inna. Decydujące znaczenie ma jednak to, że profesjonalne zmywarki znacznie szybciej zapewniają równomierny wynik higieniczny – w inteligentny, energooszczędny i ekonomiczny sposób. Również dlatego, że wysokie temperatury szybko „rozprawiają się” z bakteriami i zarazkami, a naczynia wysychają w znacznej mierze samoczynnie.

    Technologia zmywania ma znaczenie

    Różnica tkwi w systemie mycia – a oprócz oszczędności czasu i efektywności energetycznej – ważnym czynnikiem jest również zużycie wody: w domu zmywarka pobiera nową wodę dla każdego cyklu mycia, a woda ta musi być najpierw podgrzewana. W większości zmywarek profesjonalnych woda myjąca nie jest stale wymieniana, lecz pozostaje gorąca wewnątrz, jest stale filtrowana lub czyszczona i stopniowo uzupełniana przelewem.

    Kocioł grzewczy o podłączonym napięciu 400 V i mocy od trzech do sześciu kilowatów zapewnia, że ponownie użyta woda myjąca jest utrzymywana we właściwej temperaturze. Ponieważ świeża woda jest potrzebna tyko do płukania końcowego, zmywarki profesjonalne wyróżniają się oszczędnością pod kątem zużycia cennych zasobów wody.

    Zmywarka profesjonalna M-iClean U w domu spokojnej starości
    Zmywarka profesjonalna M-iClean U zainstalowana w ergonomiczny sposób w kuchni domu spokojnej starości

    Stosowane w żywieniu zbiorowym zmywarki profesjonalne dbają o środowisko pod wieloma względami. Jednocześnie zmniejszają one koszty eksploatacyjne i umożliwiają osiągnięcie wyższych zysków. W ten sposób sprawiają one, że nie ma potrzeby oszczędzania na jakości żywności, by usługi cateringowe w obiektach żywienia zbiorowego były ekonomicznie uzasadnione. Ponadto profesjonalne urządzenia – w porównaniu ze zwykłymi zmywarkami do naczyń – wyróżniają się pod względem funkcjonalności i ergonomii, co znacznie obniża zdrowotne obciążenie pracowników, a co za tym idzie, istotnie zmniejsza liczbę dni absencji pracowników.

    W komercyjnej praktyce sprawdziły się zmywarki podblatowe, zmywarki kapturowe, zmywarki uniwersalne do garnków, zmywarki tunelowe i z transportem koszykowym oraz myjnie do wózków, oferowane przez międzynarodowego specjalistę ds. wydajnej technologi zmywania, firmę MEIKO.