Kontakt
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Wybieramy meble do Food Trucka

    Wybieramy meble do Food Trucka

    Food truck to świetne rozwiązanie dla entuzjastów gotowania. To pomysł idealny dla kulinarnych indywidualistów, którzy doskonale radzą sobie w samodzielnej pracy. Aby biznes na kółkach odniósł sukces na opłacalną skalę, konieczne jest odpowiednie wyposażenie food trucka. Jakie akcesoria stanowią nieodzowny element wnętrza ruchomego baru? O czym absolutnie nie wolno zapomnieć? A co jest niekonieczne?

    Wyposażenie stanowiska kuchennego

    Zdecydowanie najważniejszą przestrzenią każdego food trucka jest miejsce, w którym przygotowywane jest jedzenie, czyli stanowisko kuchenne. W restauracjach czy innych lokalach gastronomicznych powierzchni do tego nie brakuje, jednak w food trucku przestrzeń ta jest ograniczona. Organizacja miejsca pracy i ergonomiczne ustawienie sprzętów jest najważniejszą kwestią. Należy mieć to na uwadze dobierając wszelaki sprzęt.

    Do przygotowywania posiłków służą takie urządzenia jak: płyty grillowe, opiekacze, frytkownice, piece do pizzy, naleśnikarki, wałkownice elektryczne, prasy do hamburgerów, miksery, blendery, wyciskarki do owoców i warzyw czy ekspresy do kawy. To na jakie sprzęty się zdecydujemy zależy od tego, jaką formę food trucka zamierzamy prowadzić i jakie dania będziemy przygotowywać i serwować. Wcześniejsze przemyślenie menu jest nieodzowne, ponieważ nie ma możliwości wyposażyć tak małej przestrzeni jaką oferuje food truck we wszystkie urządzenia. Niezbędne są oczywiście garnki i patelnie do gotowania oraz takie akcesoria jak sztućce, deski i inne naczynia.

     

    Sprzęt techniczny i przechowywanie produktów

    Przestrzeń, gdzie przyrządza się potrawy to jednak nie wszystko. Równie ważne jest stworzenie miejsca do przechowywania zarówno sprzętu, jak i produktów żywnościowych. W food trucku konieczna jest lodówka i zamrażarka, które najlepiej jest umieścić pod blatem, dzięki czemu nie zajmą dużo miejsca. Często nieodzownym staje się umieszczenie szafy chłodniczej. Wymaganym elementem są szafki ubraniowe dla obsługi food trucka.

    Wyposażając food trucka nie możemy zapominać o zapewnieniu zasilania dla wszystkich urządzeń. Agregaty prądotwórcze i przedłużacze są nieodzownym wyposażeniem każdego food trucku bez względu na rodzaj przyrządzanych potraw. Podobnie jak w warunkach domowych, ważny jest okap nad kuchenką również w przyczepie. Sprzęt sanitarny w food trucku to również rzecz niezbędna i konieczna. Zlew powinien mieć 2 komory – jedną do mycia rąk, drugą do żywności. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, można zastanowić się nad zakupem zmywarki do naczyń. Są one dość istotnym elementem wyposażenia, ponieważ znacznie ułatwiają oraz przyspieszają pracę kucharzy. Food truck dysponuje dość ograniczoną przestrzenią, jeśli chodzi o gotowanie, czy tym bardziej zmywanie naczyń.

    Dlatego właśnie zmywarko wyparzarka gastronomiczna często jest nieosiągalnym marzeniem posiadaczy restauracji mobilnych. Trudno jest znaleźć odpowiedni wielkościowo sprzęt lub miejsce, w którym mogliby go ulokować. Problem ten czasem rozwiązuje zastosowanie zmywarki podblatowej, które są zazwyczaj sporo mniejsze od klasycznych zmywarek kapturowych. Dlatego tak ważne jest, by dokonać rzetelnej oceny, czy sprzęt zmieści się w restauracji mobilnej, jeszcze przed jego zakupem.

    Wyposażenie dodatkowe

    Urządzając food trucka warto pomyśleć również o jego zewnętrznym wyglądzie. Powinien on przykuwać uwagę potencjalnych klientów z daleka. Bardzo praktycznym rozwiązaniem jest zaaranżowanie przed food truckiem miejsca, gdzie klienci będą mogli spożyć posiłek, zwłaszcza latem. Podczas chłodniejszych dni dobrym rozwiązaniem może być zamontowanie namiotu, który ochroni przed deszczem i wiatrem. Aby już z daleka przyciągać uwagę klientów atrakcyjnymi posiłkami, warto zainwestować w szklane witryny, przez które aksponowana będzie aktualną oferta. Ciekawym rozwiązaniem i modnym trendem jest tak zwany front cooking, w którym klienci mogą obserwować w jaki sposób jest przygotowywany posiłek.