0
Koszyk
Kontakt
    The clean solution

    Portugalskie dania popularne w Chinach

    Popularna restauracja lepsza niż kiedykolwiek

    Szybki powrót na właściwe tory po dwóch miesiącach zamknięcia. Restauracja portugalska St. Louis w Xi`an w prowincji Shaanxi podaje zachodnie potrawy. Przeczytaj ten artykuł, aby się dowiedzieć, w jaki sposób kierownik obsługi i recepcji przeżył czas zamknięcia, i w jaki sposób udało się jemu i jego zespołowi z powodzeniem wrócić.

    Powoli przez cały czas blokady

    Dwumiesięczny zastój w miejscu, w którym zazwyczaj podaje się kiełbasę pieczoną po portugalsku, ślimaki pieczone po francusku, kurczaki pieczone po portugalsku i australijskie steki Wagyu Sirloin. Od lutego do marca 2020 roku portugalska restauracja St. Louis w Xi`an w prowincji Shaanxi była zamknięta na podstawie rządowych przepisów związanych z pandemią COVID-19. Restauracja z 20-letnią historią w mieście specjalizuje się w kuchni zachodniej, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni portugalskiej. Przez te dwa miesiące piece były wyłączone, ponad 90 miejsc było pustych, a personel pozostawał w domu.

    Brak sprzedaży potraw oznacza brak obrotu. Pomimo trudnej sytuacji pan Kevin (Liu Xiao Liang 刘小亮), kierownik obsługi i recepcji w portugalskiej restauracji St. Louis pozostawał dobrej myśli. Chińczycy mają zwyczaj oszczędzania pieniędzy. Dlatego mógł się wygodnie rozsiąść i spędzać czas wymuszonej przerwy całkiem beztrosko w domu ze swoją rodziną. Co dwa tygodnie jeden z członków personelu udawał się do restauracji, aby sprawdzić sprzęt. Czy elektryczność ciągle działa? Czy armatura ciągle działa? Czy zmywarka kapturowa jest OK? Żeby upewnić się, że wszystko jest w dobrym stanie.

    Przygotowanie procesów i wyposażenia do uruchomienia po ponownym otwarciu

    W kwietniu branża cateringowa zaczęła wznawiać działanie. W restauracji St. Louis wprowadzono surowe przepisy mające na celu zapewnienie najbardziej higienicznego sposobu obchodzenia się z żywnością i naczyniami. Każdego dnia zanim klienci pojawią się w restauracji, powierzchnie i wyposażenie są dezynfekowane. Gdy już się tam pojawią, są sprawdzani pod kątem problemów zdrowotnych. Mierzona jest temperatura ciała klientów, a stan ich zdrowia jest sprawdzany za pomocą „kodu stanu zdrowia”. Kod wskazuje stan zdrowia danej osoby: zielony kod oznacza, że klient jest zdrowy i może wejść do lokalu. Odmowa dostępu ma miejsce, gdy pojawia się żółty kod. Oznacza on, że z tym klientem wiąże się ryzyko zakażenia, a w przypadku czerwonego kodu bardzo duże ryzyko zakażenia.

    Obecnie higiena i czystość są przez ludzi traktowane priorytetowo podczas wizyt w lokalach gastronomicznych. W jaki sposób restauracja St. Louis udowadnia, że wymagane środki higieny są stosowane i działają? Po pierwsze należy zapewnić jakość i bezpieczeństwo artykułów spożywczych. Po drugie naczynia są myte w zmywarce Meiko, ponieważ zapewnia ona najwyższy poziom czystości. Udowodniono, że zmywarki Meiko podczas mycia naczyń eliminują koronawirusy. Informuje o tym plakat przyklejony do ściany obok wejścia do restauracji, dzięki czemu nastawienie klientów do lokalu jest dobre.

    „Nasze naczynia są myte w zmywarce Meiko, ponieważ zapewnia ona najwyższy poziom czystości."

    Pan Liu, restauracja portugalska St. Louis w chińskim mieście Xi`an

    Powrót z rezultatem lepszym niż kiedykolwiek

    W swojej 20-letniej historii restauracja nigdy nie przechodziła przez tak trudny czas. Zapotrzebowanie na dostarczanie żywności podczas zamknięcia było bardzo duże. Ale restauracja portugalska St. Louis nie dostarczała posiłków, ponieważ chce zagwarantować ich jak najwyższą jakość. Najlepiej podawać europejskie dania świeżo przygotowane, na odpowiednim talerzu, na ładnie nakrytym stole w swojej własnej restauracji. Po braku obrotu personel restauracji St. Louis nadal patrzy pozytywnie w przyszłość. Wielu ich stałych klientów wraca do restauracji. Choć byli oni całkowicie zamknięci, nie zapomniano o nich – i są nawet bardziej doceniani niż kiedykolwiek.

    Jeżeli z tej pandemii wynika jakaś nauka, to z pewnością taka, że jest czas na wszystko: czas na działanie powoli, czas na poprawianie i czas powrotu z rezultatem lepszym niż kiedykolwiek. Witamy więc ponownie w portugalskiej restauracji St. Louis i życzymy „smacznego”!