Kontakt
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Niezbędny sprzęt gastronomiczny do lokali różnego typu - pubu, pizzerii, restauracji

    Niezbędny sprzęt gastronomiczny do lokali różnego typu - pubu, pizzerii, restauracji

    Pomysł na prowadzenie własnego biznesu w branży gastronomicznej to pierwszy krok na wyboistej drodze do sukcesu. Gastronomia jest branżą bardzo rozbudowaną, w której panuje ogromna konkurencja. Aby zapewnić sobie dobry start należy spełnić wszystkie warunki techniczno-sanitarne. Zakup profesjonalnego sprzętu to tylko jeden z kroków do zapewnienia sobie popularności. Należy jednak uważać, gdyż łatwo jest kupić sprzęty zupełnie niepotrzebne do naszego rodzaju działalności gospodarczej.

    Jakich sprzętów potrzebuje kuchnia restauracyjna?

    Urządzeń gastronomicznych jest tysiące. Warto jednak zacząć od podstaw. W każdej kuchni powinny być takie elementy wyposażenia jak meble stalowe. Nie ma znaczenia jaki rodzaj lokalu gastronomicznego chcemy prowadzić, w naszej kuchni będą niezbędne stoły, zlewy, szafki czy regały. Ten asortyment na rynku jest bardzo szeroki, dlatego łatwo jest dobrać odpowiednie meble. Oprócz mebli trzeba zakupić urządzenia grzewcze takie jak piece elektryczne czy gazowe, bemary do utrzymywania ciepłoty potraw, urządzenia do obróbki mechanicznej, kotły i garnki, urządzenia chłodnicze, sztućce i inne drobiazgi.

    Dlaczego są wymagane meble metalowe? Przepisy sanitarne jasno określają jak powinna być urządzona kuchnia w gastronomii. Najważniejszym aspektem jest utrzymanie czystości, dlatego meble ze stali nierdzewnej są doskonałym wyborem. Meble te są bardzo estetyczne, funkcjonalne a także ergonomiczne dla kucharzy. W kuchni nie powinno zabraknąć także wcześniej wymienionych regałów do przechowywania naczyń, szafek do zabudowy lodówek, szafek ze zlewami a także wózka do talerzy.

    Urządzenia grzewcze i chłodnicze są niezbędne dla kuchni restauracyjnej. Bez możliwości obróbki termicznej nie jesteśmy w stanie gotować, a bez chłodzenia półproduktów nie będziemy mieli czego gotować. W zależności od dostępnego miejsca warto wydzielić przestrzeń na chłodnie czy mroźnie. Jeżeli wydzielimy miejsce na chłodnie w kuchni to wtedy nie będzie potrzeby inwestowania w podblatowe lodówki. Odnośnie urządzeń grzewczych, to powinny być one dostosowane do wielkości kuchni oraz zdolności przerobowych kuchni i pracowników. W kuchni restauracyjnej nie powinno zabraknąć pieca konwekcyjno-parowego, dzięki któremu możemy danie upiec, ugotować, udusić czy uparować.

    Urządzenia do obróbki mechanicznej powinny być w każdym lokalu gastronomicznym. Podstawowym wyposażeniem restauracji powinny być krajalnice do chleba, wędlin i serów. Oprócz tego należy zainwestować w blendery i miksery ręczne, warto zakupić także mieszarki planetarne lub przemysłowe roboty kuchenne. Należy pamiętać o tym, by urządzenia które wybieramy miały możliwie jak najwyższą moc wyjściową oraz dobrą jakość wykonania. Takie urządzenia odwdzięczą się wysoką niezawodnością i ergonomią swojej pracy.

    Oprócz tego warto zakupić urządzenie do mycia i wyparzania naczyń. Zmywarki przemysłowe to doskonałe narzędzia które pozwolą na masowe mycie naczyń a oprócz mycia zapewnią wysoki standard higieny poprzez wyparzanie. Dodatkowymi urządzeniami w jakie warto zainwestować są na przykład pakowarki próżniowe. Takie urządzenie jest w stanie przedłużyć termin przydatności półproduktów.

    Sprzęt gastronomiczny do kawiarni

    Jeżeli chcemy rozpocząć swoją przygodę z gastronomią tworząc kawiarnię lub cukiernię musimy wiedzieć, jakie sprzęty będą niezbędne. Podstawowym sprzętem jaki jest konieczny w kawiarni to oczywiście ekspres do kawy. Pamiętajmy że im lepszy ekspres, tym szybciej będzie parzył kawę. Większość ekspresów automatycznych posiada wgrane oprogramowanie pozwalające na parzenie konkretnych rodzajów kawy oraz posiadają własne pojemniki na mleko. Należy jednak pamiętać, że smak kawy to przede wszystkim ziarna. Kupując świetny ekspres i mierną kawę nasza kawa będzie niesmaczna. Gdybyśmy jednak kupili średni lub dobry ekspres i do tego bardzo dobrą kawę nasza kawa będzie smaczna, a to przyciągnie klientów ponownie.

    Wybierając ekspres warto wybrać taki, który będzie mógł w jednym momencie zaparzyć dużą ilość kawy. Dzięki temu w godzinach szczytu będziemy mogli w krótkim czasie obsłużyć wszystkich klientów. Jeżeli wybierzemy ekspres ciśnieniowy bez wbudowanego młynka do ziaren kawy, należy dokupić osobno młynek. Bez niego ekspres będzie bezużyteczny. W wielu kawiarniach można spotkać tak zwane wielkokolbowe ekspresy, które są w stanie podołać nawet największym zamówieniom.

    Czym jest kawa bez pianki na wierzchu? Dla amatorów cappuccino, cafe latte czy cafe macchiato warto zainwestować w spieniacz do mleka. Dobry barista za pomocą spieniacza, mleka i kilku wprawnych ruchów będzie w stanie zrobić na kawie ładny wzór, który spowoduje że klient będzie chciał wrócić po więcej. W kawiarni warto także posiadać urządzenia które podtrzymują wysoką temperaturę wody dzięki czemu zaparzanie herbaty odbywa się natychmiastowo.

    Jeżeli w naszej kawiarni zamierzamy prowadzić sprzedaż ciast lub innych słodkich wyrobów warto zainwestować w piec cukierniczy który pozwala na pieczenie podstawowych ciast. Oprócz pieca warto wyposażyć lokal w gofrownicę i naleśnikarkę. Do tego przydatny będzie automat do bitej śmietany. W kawiarni warto posiadać także lodówkę w której będziemy przechowywać ciasta wymagające chłodu. Lodówka może być wyposażona w zamrażalnik, w którym będziemy przechowywać lody. Dobrą alternatywą dla lodówki może być lada chłodnicza, która nie tylko utrzyma temperaturę w środku ale także ma estetyczny wygląd. Przeszklona lada zachęca potencjalnych klientów do zakupu czegoś do kawy.

    Kolejnym niezbędnym urządzeniem będą zmywarki przemysłowe, których obecność pozwala na dokładne mycie kielichów i pucharków o nieregularnych kształtach. W kawiarnianej kuchni panują takie same standardy jak w kuchni restauracyjnej, czyli powinniśmy w niej mieć meble metalowe oraz wszystkie sprzęty niezbędne w naszym rodzaju działalności. Najważniejsze to zachowanie higieny i standardów sanitarnych.

    Przydatne sprzęty do pizzerii i kebaba

    Kuchnia w pizzerii powinna być wyposażona przede wszystkim w piec do pizzy. Im lepszy piec tym lepiej wypieczona pizza. Piece można podzielić na elektryczne, gazowe i specjalne. Piecem specjalnym określamy piece ceglane opalane drewnem. Takie rozwiązanie jest bardzo kosztowne jednak gwarantuje niepowtarzalny smak i aromat pizzy. Oprócz pieca potrzebne będą akcesoria takie jak blachy, łopaty do pizzy, radełka i pojemniki. Jeżeli chcemy się specjalizować we włoskiej pizzy warto także zainwestować we włoską wałkownicę do ciasta.

    W kuchni pizzeri nie może zabraknąć chłodni i mroźni do półproduktów, a także stalowych mebli na których będzie wyrabiane ciasto. Warto dbać o czystość w kuchni, dlatego meble ze stali nierdzewnej to niezawodne rozwiązanie pozwalające na utrzymanie czystości niskim nakładem energii.

    Gdy naszym marzeniem jest otworzenie lokalu serwującego kebab, powinniśmy zainwestować w grill lub naleśnikarkę do podgrzewania placków tortilla, a także piec pionowy do kebaba. Oprócz tych urządzeń warto zainwestować w ladę chłodniczą z pojemnikami, w których będziemy przechowywać pocięte warzywa. Kolejnym niezbędnym urządzeniem w lokalu gastronomicznym jest frytkownica. Urządzenie to pozwala na przygotowanie porcji frytek w niecałe 4 minuty, co pozwala na szybsze obsłużenie klientów. Warto pamiętać, że kuchnia w tym wypadku także musi spełniać wymogi sanitarne, w związku z czym meble w kuchni powinny być ze stali nierdzewnej. Należy dbać o porządek i czystość kuchni by uniknąć ewentualnej kary w momencie kontroli sanitarnej.

    Urządzenia, które mogą się przydać, to także zmywarki przemysłowe. Jeżeli prowadzimy sprzedaż napojów, musimy mieć urządzenie które pozwoli nam na sprawne mycie i wyparzanie szkła.

    Akcesoria barmańskie do baru

    Prowadząc bar, w którym podawane są koktajle, drinki i piwo, należy zaopatrzyć się w odpowiednie dla tego rodzaju gastronomii urządzenia. Niezbędnym urządzeniem będzie oczywiście bar, czyli miejsce w którym barman będzie przygotowywał wszystkie koktajle. Bar powinien być wyposażony w niezbędne przybory takie jak shakery, blendery, miksery, wyciskarki do cytrusów, kruszarki do lodu, dyspensery ilościowe do napojów. Bardzo ważną częścią stołu barmańskiego są jednorazowe artykuły takie jak słomki, mieszadełka, wykałaczki czy chociażby papierowe parasolki.

    Oprócz wyposażenia baru warto zainwestować w nalewaki do piwa. Powinny być one zamontowane na szafkach chłodzących, dzięki czemu keg z piwem będzie chłodzony, w efekcie czego nalewane piwo będzie w optymalnej temperaturze podawania. Szafki powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż jest ona łatwa w czyszczeniu. Podczas nalewania piwa często zdarza się że trochę piwa się wyleje, dlatego warto posiadać specjalną podstawkę utylizującą wylany nadmiar piwa.

    Jeżeli nasz bar oprócz serwowania napojów ma w karcie jakieś posiłki, musimy zakupić sobie wszelkie niezbędne urządzenia do wykonywania danych posiłków. Dla przykładu, gdy chcemy podawać w barze frytki to powinniśmy mieć frytkownicę. Serwowanie bardziej skomplikowanych posiłków takich jak chociażby burgery mocno wpływa na niezbędne wyposażenie kuchni. W takiej sytuacji musimy kupić grill do mięsa i bułek, a także chłodnie do dodatków warzywnych. Ponadto przydatna będzie mała lodówka do przechowywania sosów do burgerów. Oprócz tego trzeba zainwestować w sztućce i talerze. Gdy nie chcemy podawać posiłków na dedykowanej zastawie, trzeba inwestować w jednorazową zastawę kartonową i jednorazowe sztućce. Niezbędnym wyposażeniem baru są zmywarki przemysłowe, gdyż mycie dziesiątek szklanek i kieliszków może zajmować zbyt dużo czasu oraz zużywać zbyt dużo wody. Nie od dziś wiadomo, że zmywarki pozwalają na zaoszczędzenie pieniędzy na rachunkach za wodę.

    Narzędzia do usług cateringowych

    Coraz więcej lokali gastronomicznych wprowadza możliwość zakupu posiłku z dowozem. W cateringu bardzo ważne jest dostarczenie posiłku możliwie jak najszybciej, bez ryzykowania że przygotowany posiłek wystygnie, co może nadszarpnąć naszą reputację. Aby nie doszło do sytuacji w której posiłek wystygnie po drodze do klienta restauracje powinny wyposażyć swoich kurierów w torby termoizolujące. Ponadto posiłki powinny być pakowane w piankowe opakowania lub, jeżeli posiadamy urządzenie do pakowania próżniowego, w opakowania szczelnie zamykane. Oprócz takich rozwiązań warto posiadać termos o dużej pojemności, który sprawdzi się w sytuacji gdy dostarczamy catering do jadalni w jakiejś firmie czy szkole. Dzięki takiemu rozwiązaniu zupa pozostanie ciepła. Zależnie od rodzaju cateringu warto także rozważyć zakup składanych mebli, wózków transportowych, pojemników termoizolacyjnych, sztućców i mobilnych podgrzewaczy.