Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Zmywanie naczyń i oszczędzanie energii:

    Jak oszczędzać cenne surowce i obniżać koszty operacyjne w gastronomii

    Die Erde aus dem Weltraum gesehen

    Wydajność energetyczna stanowi wyzwanie na skalę globalną. To właśnie dlatego energooszczędne zmywarki profesjonalne są właściwym rozwiązaniem dla branży hotelarsko-gastronomicznej. Dlaczego tak jest i na co muszą zwrócić uwagę restauratorzy? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.

    Już od lat 70-tych XX wieku ludzkość zużywa więcej surowców, niż może ich dostarczyć nasza piękna, błękitna planeta. Na skutek tego dostępność zasobów o znaczeniu krytycznym, takich jak woda, ropa naftowa, węgiel i gaz ziemny, ciągle maleje. To wyzwanie na skalę globalną. Międzynarodowa organizacja badawcza „Club of Rome” zwraca na nie uwagę już od wielu dziesięcioleci.

    Dodatkowym problemem jest zmiana klimatu, którą przyspieszają emisje dwutlenku węgla, czyli gazu cieplarnianego, towarzyszące produkcji energii. Przynajmniej na ten temat zgadzają się naukowcy. Oszczędzanie surowców oraz odpowiedzialna ekologicznie gospodarka – oto aktualne wymogi. Dotyczą one zwłaszcza przemysłu, jako obszaru gospodarki zużywającego największe ilości wody i energii. Poprawy wymagają jednak też sektory nastawione na konsumpcję, takie jak branża hotelarsko-gastronomiczna.

    Kobieta napełnia szklankę wodą z kranu
    Koszty prądu zaliczają się do najpoważniejszych wydatków w gastronomii

    W naszych poprzednich artykułach na ten temat omawialiśmy zagadnienia oszczędzania wody i wydajnego gotowania w gastronomii. Oba te działania są nie tylko uzasadnione ekologiczne, ale także korzystne z ekonomicznego punktu widzenia, ponieważ obniżają koszty operacyjne. Teraz zwrócimy uwagę na energooszczędną technologię zmywania, a tym samym na zmywarki dla branży gastronomicznej.

    Nowoczesna technologia zmywania jest niezbędna ze względów ekologicznych i ekonomicznych

    Mężczyzna spogląda na licznik prądu
    Koszty prądu zaliczają się do najpoważniejszych wydatków w gastronomii

    Zużycie prądu stanowi znaczącą część kosztów operacyjnych w gastronomii. Na pierwszym miejscu znajduje się w tym przypadku gotowanie, a zaraz za nim – chłodzenie i zmywanie. To nie przypadek, że odpowiedzialni specjaliści w zakresie techniki zmywania, tacy jak MEIKO, konsekwentnie kładą nacisk na zrównoważoną eksploatację i wydajność. Stawką jest ochrona środowiska oraz zapewnianie klientom efektywności ekonomicznej w obliczu stale rosnących cen wody i prądu.

    Pomimo tego zakup zmywarki dla gastronomii jest tylko pierwszym krokiem. To prawda, że ekstremalnie krótkie czasy cyklu mycia oszczędzają mnóstwo energii – nieporównywalnie więcej, niż w przypadku urządzeń do użytku domowego. Aby móc używać zmywarek profesjonalnych w sposób wydajny energetycznie, restauratorzy muszą przestrzegać następujących zasad.

    Zrezygnuj z trybu stałej gotowości do pracy!

    Jeżeli zmywarka profesjonalna nie jest w stałym użytku, tryb stałej gotowości do pracy nie przynosi żadnych korzyści. Zużywa wówczas niepotrzebnie energię. W przypadku użytkowania nieregularnego warto włączyć zmywarkę dopiero przed rozpoczęciem zmywania i wyłączyć ją bezpośrednio po jego zakończeniu. Ponadto podczas przerw w eksploatacji maszyna powinna powinna pozostawać zamknięta.

     

    Unikaj niepełnych cykli mycia!

    Zmywarka załadowana tylko w połowie to największy pożeracz energii. Zużywa wtedy przecież tyle samo prądu, co pełna maszyna. Dlatego tak ważne jest, aby zaczekać, aż zgomadzona zostanie wystarczająco duża ilości przedmiotów przeznaczonych do mycia – to znacznie bardziej ekonomiczne. Nie może to jednak spowalniać obsługi gości! Należy także uważać, aby nie dochodziło do zasychania resztek żywności. W przeciwnym razie konieczne będzie przeprowadzenie dodatkowych cykli mycia. A to przecież kosztuje.

    Ograniczaj obciążenie szczytowe!

    Jednoczesna eksploatacja wielu urządzeń intensywnie zużywających energię sprawia, że koszt prądu rośnie. Cena energii obliczana jest na podstawie szczytowego obciążenia podczas użytkowania. Optymalnie zmywarka profesjonalna powinna zmywać tylko wtedy, kiedy wszystkie inne sprzęty są wyłączone. W gastronomii to nie do pomyślenia. Jest jednak pomocny trik: włączanie sprzętów kuchennych kolejno z zachowaniem odstępu czasowego pozwala utrzymać koszty na niższym poziomie. Dzieje się tak, ponieważ to właśnie włączanie urządzenia zużywa najwięcej energii.

    Technologia zmywania od Meiko
    Nowoczesna technologia zmywania pomaga oszczędzać energię

    Zmywarki profesjonalne muszą stawiać na ekologię

    Każda zmywarka profesjonalna musi być zaprojektowana z myślą o ekologii ze względu na przyczyny, które opisaliśmy powyżej. Poza wskazówkami i trikami coraz ważniejsze jest to, aby technologia także szła do przodu. Właśnie to starają się osiągnąć wiodący producenci.

    Na szczególne wyróżnienie zasługuje tu M-iQ AirConcept od MEIKO. Innowacyjny system cyrkulacji powietrza oznacza odzyskiwanie ciepła na najwyższym poziomie, a także oszczędność nawet 21 procent energii oraz obniżone koszty operacyjne. Działa on następująco: zamiast pozwalać gorącej parze z poprzedniego cyklu mycia wydostawać się do otoczenia, maszyna wykorzystuje ją wewnętrznie. Dostępna energia powraca do obiegu wody, dzięki czemu zmniejsza się dalsze zapotrzebowanie na energię. Rachunek jest prosty. A dzięki temu, że ciepło nie wydostaje się ze zmywalni, pracownicy nie muszą znosić gorąca i wilgoci w otoczeniu. W skrócie: połączenie wydajności energetycznej, oszczędności kosztów oraz ergonomii.

    Profesjonalna zmywarka M-iQ oferuje maksymalną czystość i najwyższą wydajność

    Na co czekasz? Zyskaj wiele dzięki jednej inwestycji!

    Wydajna energetycznie technologia zmywania zwraca się na wiele sposobów: spełnia wymagania dotyczące czystości, chroni naturalne zasoby naszej planety oraz obniża koszty bieżące. W dziedzinie zmywania naczyń nie ma lepszego rozwiązania, niż energooszczędna zmywarka profesjonalna.

     

    Dowiedz się więcej o ekologicznym, jak i ekonomicznym modelu M-iQ od MEIKO.