Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Organizacja czasu w gastronomii

    Jak nie dać się pożeraczom czasu w działalności gastronomicznej

    „Czas to pieniądz” - przynajmniej w przenośnym znaczeniu. Co to oznacza dla hoteli i lokali gastronomicznych? Oprócz ogólnych wskazówek dotyczących organizacji czasu pokażemy także ile czasu można zaoszczędzić stosując zmywarki przemysłowe do naczyń.

    Jak mija czas w miejscach, w których nie zauważa się jego upływu? Szybko - widać to w barach i restauracjach. Tam, gdzie ludzie spotykają się na drinka lub by rozkoszować się posiłkiem czas powinien stawać w miejscu, aby można było spokojnie oddać się jedzeniu i przyjemnej rozmowie. Tak się jednak oczywiście nie dzieje.

    Dla pracowników gastronomii czas nigdy nie zwalnia. Zegar nieubłaganie tyka. Czas jest ważnym czynnikiem w produkcji. Ma wymierną, pieniężną wartość. Właściciele hoteli, restauracji i firm cateringowych wiedzą o tym równie dobrze, jak szefowie innych przedsiębiorstw. Dodatkowo, globalizacja i cyfryzacja zaostrzają konkurencję na rynku i sprawiają, że czas staje się wyjątkowo cennym surowcem. Branża gastronomiczna nie jest tu wyjątkiem. Co jednak mogą w tej kwestii zrobić właściciele zakładów gastronomicznych i hoteli?

    Osiem porad, które pozwalają zaoszczędzić czas w gastronomii

    W branży gastronomicznej najtrudniej uporać się z małymi rzeczami, których nie dostrzega się na co dzień, a które pochłaniają wiele czasu. Zsumowane mają negatywny wpływ na wyniki działalności – zarówno efekty jak i finanse.

    Nadal inwestujesz, czy już oszczędzasz? Te wskazówki pomogą zaoszczędzić czas w przedsiębiorstwach gastronomicznych:

    • Zleć zaplanowanie stanowisk roboczych i organizacji pracy profesjonalistom. Regularnie kontroluj wszystkie aspekty działalności. Zawsze znajdzie się coś, co można poprawić.
    • Uzgodnij ze swoimi dostawcami stałe terminy dostaw. Dostawy towarów w ustalonym czasie zmniejszają chaos i pomagają oszczędzić nie tylko czas, ale również nerwy.
    • Opublikuj menu na swojej stronie internetowej i kanałach w mediach społecznościowych. Informuj tam również o sezonowych zmianach. Twoje menu zmienia się codziennie lub co tydzień? Również tego typu menu najlepiej jest publikować w Internecie.
    • Nie rób „pustych przebiegów”: zawsze sprawdzaj, co w danym momencie można wynieść lub uprzątnąć.
    • Korzystaj z narzędzi do monitoringu kuchni, aby zwiększyć wydajność procesów roboczych.
    • Ułatwiaj życie niezdecydowanym klientom (i sobie). Polecaj tylko jedno lub maksymalnie dwa dania. Ukierunkowany wybór jest prostszy!
    • Zapewnij, aby w kasie zawsze była odpowiednia ilość gotówki do wydawania reszty.
    • Wieczorem dokonaj wszystkich przygotowań niezbędnych na następny dzień.

    Gwarancję wartości zapewnią zmywarki przemysłowe dla gastronomii

    Dalsze możliwości optymalizacji są dostępne w zmywalni. Wybierając <a href="https://www.meiko.pl/pl/">przemysłowe zmywarki</a> do gastronomii, odnosisz wymierne korzyści. Oszczędzaj nie tylko czas, ale również pieniądze. Umożliwiają to wyjątkowo krótkie cykle zmywania, wynoszące od trzech do pięciu minut. Zmywarki przemysłowe zapewniają stały obieg naczyń i minimalizują czasy oczekiwania w godzinach największego ruchu. Dzięki temu nie występują przestoje w obsłudze gości – umożliwia to osiągnięcie większych obrotów. Goście są zadowoleni, gdy mogą niezwłocznie zamówić jedzenie i picie. A Ty możesz się cieszyć ze zwiększonych zysków!

    Co jeszcze przemawia za zmywarkami przemysłowymi? Nie tylko są one szybsze od zmywarek domowych, ale również bardziej ekonomiczne: zmywarki podblatowe zużywają mniej wody i prądu. Proste w obsłudze? Oczywiście! Natomaist stosując zmywarki kapturowe M-iClean H wystarczy delikatne dotknięcie, aby otworzyć i zamknąć kaptur.

    Zmywarki do gastronomii mogą pracować z ciągłym dużym obciążeniem. Zostały w tym celu zaprojektowane. Cechuje je wyjątkowo niska awaryjność. Dzięki temu można łatwo uwzględnić je w planowaniu i obliczeniach, jeśli tylko są regularnie konserwowane i przestrzega się wskazówek od producenta dotyczących ich pielęgnacji. Należy zwracać na nie szczególną uwagę i przeszkolić w tym zakresie personel. Wyjątkowa niezawodność w połączeniu ze znakomitą obsługą klienta pozwala zaoszczędzić czas i polepszyć bilans ekonomiczny.

    Nadal inwestujesz, czy już zarabiasz?

    Zainwestuj w dobrze przemyślaną organizację pracy, w pracowników i właściwą technologię. Pozwala to zaoszczędzić wiele czasu w działalności gastronomicznej, a także wiele pieniędzy. Zmywarki przemysłowe mogą stanowić kwintesencję tych działań - pozwalają przyspieszyć procesy w zmywalniach i znacząco przyczyniają się do sukcesu w zakładach gastronomicznych, hotelach i żywieniu zbiorowym.

    Skoro już o tym mowa: z naszego artykułu „Kontrola finansów w gastronomii: 5 wskazówek dotyczących obliczania ROI” dowiecie się, jak zachować kontrolę nad finansami i zwiększyć sukces przedsiębiorstwa.