Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Praca w gastronomii - bezpieczna czy groźna?

    8 błędów, które może spowodować, że zachorujesz Ty lub Twoi pracownicy

    Nieobecność pracownika z powodu choroby jest dla właścicieli restauracji wyjątkowo dotkliwa. Ale każdy – właściciel restauracji, kawiarni, baru czy hotelu – jest w stanie podjąć działania w celu zminimalizowania ryzyka choroby swojej i pracowników. Poniżej przedstawiamy osiem typowych źródeł problemów dotyczących pracy w gastronomii. Udzielamy również kilku wskazówek, jak ich uniknąć.

     

    1. Nieprawidłowa organizacja stanowiska pracy

    Najczęstszą przyczyną zwolnień lekarskich są nadwyrężone mięśnie i mocno przeciążone kości. Ergonomia stanowiska pracy to ważna kwestia, którą należy uwzględnić już podczas urządzania zmywalni. Jeśli pracownicy zostaną odciążeni na różnych etapach pracy, będą mogli wywiązywać się ze swoich obowiązków w sposób bardziej wydajny. Warto więc skorzystać z porady doświadczonej osoby, wyspecjalizowanej w zakresie planowania i ergonomii.

    2. Za duży stres – za małe uznanie

    Do popularnej przyczyny zwolnień lekarskich należą również obciążenia psychiczne. Praca na zmiany i pod ogromną presją czasu to w gastronomii chleb powszedni – taka sytuacja ma jednak szkodliwy wpływ na zdrowie ciała i ducha. To też powód, dla którego coraz mniej osób młodych osób decyduje się na pracę w tej branży. Nieelastyczne godziny pracy, długie zmiany i wysoki współczynnik stresu szybko prowadzą do przemęczenia i wyczerpania. Jeśli do tego brakuje uznania ze strony współpracowników, szefa i gości, szerzące się niezadowolenie szybko zbiera plony.  Utrzymywanie takiego stanu to krótka droga do wypalenia zawodowego. Wskazówka: Warto zwracać uwagę na to, czy przerwy dla pracowników są wystarczające i czy nie muszą oni pracować przez dwie zmiany pod rząd. Chwal pracowników, gdy coś się im udało. Nic tak nie motywuje jak uznanie ze strony szefa!

     

    3. Zasada uśmiechu

    Zwłaszcza w gastronomii życzliwość jest jedną z najważniejszych zasad. W końcu chodzi o to, by gość czuł się dobrze. Wymuszony uśmiech przez cały czas to jednak droga donikąd. Również hasło „Klient nasz pan” ma swoje granice. Kto bowiem epatuje na zewnątrz wyłącznie radością, choć wewnątrz czuje się inaczej, może zaszkodzić tym swojemu zdrowiu. Skutkiem mogą być zachorowania o podłożu psychosomatycznym, od depresji, poprzez nadciśnienie, aż po problemy z krążeniem. Emocjonalne wyzwania w pracy nie są z gruntu złe. Mogą w pozytywny sposób łączyć się z zadowoleniem z pracy i wykonywaniem zadań. Każdy, kto jest zmotywowany z pracy, doceniony przez przełożonego i otrzymuje godziwe wynagrodzenie, ten lepiej spełnia swoje obowiązki i promieniuje radością na zewnątrz.

    4. Brak higieny

    Nie od dziś wiadomo, że brak higieny prowadzi do zakażeń. Choroby mogą być wywoływane przez bakterie, wirusy i pasożyty obecne w żywności. To tylko potwierdza potrzebę zaawansowanego systemu zarządzania higieną w restauracjach, kawiarniach, barach i wszędzie tam, gdzie przetwarzane są artykuły spożywcze. Aby prawidłowo przestrzegać obowiązujących zasad, dobrze jest kierować się koncepcją systemu HACCP.

    5. Fałszywe ambicje i poczucie obowiązku

    To częste przypadki, że pracownicy hotelarstwa i gastronomii przychodzą do pracy mimo choroby. Powody mogą być różne. Czasem nie chcą zostawiać w potrzebie swoich kolegów i koleżanek. Zdarza się, że kieruje nimi strach przed utratą pracy. Źle rozumiane ambicje mogą być jednak fatalne w skutkach: w fazie początkowej przeziębienia ryzyko zarażenia jest niezwykle wysokie. Tym sposobem zdrowi pracownicy mogą bardzo łatwo zachorować. Poza tym jest to wbrew zasadom higieny w miejscu pracy, a na dodatek stan chorego może się przez to pogorszyć, co ma niekorzystny wpływ na długość absencji.

     

    (Kopie 6)

    [Translate to Polnisch:]

    Branchenübergreifend fallen die Zahlen noch höher aus: Knapp die Hälfte der Arbeitnehmer in Deutschland gingen 2016 demnach auch zur Arbeit, obwohl sie sich krank fühlten.

    6. Duża wilgotność w kuchni

    Sprawna instalacja wentylacyjna i odciągowa to w kuchniach przemysłowych absolutna konieczność. Gotowanie, pieczenie i zmywanie na akord zawsze generuje duże ilości pary. Wilgotność i ciepło nie tylko utrudniają pracę w kuchni – połączenie tych dwóch czynników powoduje zaistnienie idealnego środowiska do mnożenia się bakterii i zarazków. Te zaś wraz z powietrzem trafiają bezpośredniego do ludzkiego organizmu. Skutkiem niedostatecznej wentylacji i odciągu może być też pleśń na ścianach. Ważne zatem, by korzystać w kuchni z odpowiedniej technologii zmywania. Profesjonalne zmywarki gastronomiczne MEIKO z wbudowanym systemem klimatyzacyjnym generują ledwie widoczną ilość pary, a przez to zapewniają większy komfort i ergonomię w kuchni. Zmywarki gastronomiczne MEIKO skutecznie ograniczają ilość produkowanej w skute zmywania pary.

     

    7. Dbałość o słuch

    Wielu gastronomów myśli o hałasie wyłącznie w kontekście praw okolicznych mieszkańców, ale również w obiektach gastronomicznych o dużych salach i otwartych kuchniach akustyka może prowadzić do problemów zdrowotnych wśród personelu. Nieustannie wysoki poziom hałasu – czy to przez głośną muzykę, czy też głośne, nakładające się na siebie rozmowy gości – mogą powodować stres u pracowników, a nawet uszkodzić słuch. Nieprawidłowa akustyka pomieszczenia jest też zła dla gości, którzy nie czuję się komfortowo w permanentnie głośnym otoczeniu. W takiej sytuacji pomocne mogą okazać się takie rozwiązania budowlane, jak dźwiękoszczelne sufity podwieszane czy też wyciszenie ścian, dzięki którym powstanie klimat przyjemny zarówno dla gości, jak i pracowników.

     

    8. Nieprawidłowe postępowanie z detergentami

    Tensydy, fosfaty, związki fosforu i azotu, środki konserwujące, zapachowe i barwiące – to wszystko może znajdować się w detergentach. Te składniki sprawiają, że są tak skuteczne, ale równocześnie niebezpieczne. Codzienna praca z takimi preparatami wymaga zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa. Wiedza o tym czy potrzebna jest określona odzież ochronna lub jak prawidłowo dozować detergenty to także konieczność. Drobny błąd może być opłakany w skutkach – od podrażnienia skóry, poprzez poparzenie chemiczne, uszkodzenie dróg oddechowych aż po zatrucie.

    Uniknięcie tych ośmiu źródeł błędów to wysokie szanse na zdrowy, wpływający pozytywnie na produktywność klimat w miejscu pracy. A jak ma się sprawa z higieną w Twojej gastronomii? W kuchni na każdym kroku czają się higieniczne pułapki, które mogą przysporzyć chorób. O tym, co zrobić, by utrzymać kuchnię w czystości, można przeczytać w artykule pt. Ukryte pułapki higieniczne w gastronomii.