Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Osmoza a zmywanie naczyń. Jak zmywarki wykorzystują zjawisko odwróconej osmozy?

    Freude bei der Arbeit im Hotel dank MEIKO

    Czy termin „osmoza” w odniesieniu mycia naczyń brzmi dla Ciebie znajomo? Czy wiesz, na czym polega ten proces i jak wykorzystują go dedykowane zmywarki do gastronomi?

    Cofnijmy się na chwilę, by poznać ogólne założenia zmywania z wykorzystaniem osmozy. Jest to metoda, w której wykorzystuje się wodę osmotyczną, a więc wytwarzaną przez system działający na zasadzie odwróconej osmozy. Zastosowanie, w zmywarce gastronomicznej, mycia z wykorzystaniem osmozy, zapewnia szereg wyjątkowych korzyści, które można podsumować następująco:

    • Proces suszenia mechanicznego przebiega w wydajniejszy sposób.
    • Powierzchnia naczyń zyskuje żywy odcień.
    • Zastosowanie całkowicie zdemineralizowanej wody znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia plam, kręgów czy rys na powierzchni naczyń, co zwykle ma miejsce przy zastosowaniu średnio twardej wody.

    W ramach mechanizmu odwróconej osmozy, minerały obecne w wodzie są zatrzymywane przez specjalną membranę, która zapobiega ich przenikaniu i umożliwia uzyskanie filtratu ze zwykłej wody. Osmozę można więc określić jako najbardziej zaawansowaną technologię filtracji wody.

    Firma MEIKO mogła odpowiedzieć na coraz to większe wymogi dotyczące zapewnienia atrakcyjnego blasku i najwyższego poziomu czystości naczyń – oraz nawet najdelikatniejszych kieliszków – dzięki zastosowaniu specjalnego MODUŁU GiO, wykorzystującego technologię odwróconej osmozy, by zapobiegać powstawaniu i rozwiązać problem nieestetycznych kręgów, skaz i plam powstałych w procesie zmywania.

    Technologia odwróconej osmozy z wykorzystaniem MODUŁU GiO firmy MEIKO umożliwia zastosowanie tej metody w zmywarkach gastronomicznych. Modułowy system filtracji wody jest kompatybilny ze wszystkimi zmywarkami MEIKO i gwarantuje eliminację 99% różnych związków mineralnych. Dzięki temu nawet najdelikatniejsze naczynia są myte w optymalny sposób i bez jakichkolwiek problemów. MODUŁ GiO pomaga również zwiększyć żywotność samych naczyń.

    Dlaczego warto wybrać mycie w zmywarce z wykorzystaniem osmozy?

    Jakie są dodatkowe korzyści z mycia w zmywarce z wykorzystaniem osmozy?

    • Dzięki zjawisku osmozy, zmywarki gastronomiczne redukują koszty ponoszone przez właścicieli lokali
    • Zmniejsza się zużycie detergentów nawet o 50% w porównaniu do zmywania metodą tradycyjną
    • W znacznym stopniu maleje statystyczna liczba interwencji serwisowych
    • Rośnie jakość mycia
    • Wydłuża się okres eksploatacji zmywarki i żywotności naczyń

    Czy chcesz uzyskać więcej informacji na temat mycia w zmywarce z wykorzystaniem osmozy oraz technologii odwróconej osmozy z zastosowaniem MODUŁU GiO opracowanej przez firmę MEIKO, międzynarodowego lidera w tej branży? Skontaktuj się z naszymi ekspertami technicznymi już teraz!