Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Mniej dni nieobecnych w pracy w gastronomii

    Nieprawidłowa postawa, stres, nieprzemyślane procesy robocze: ból pleców może mieć wiele przyczyn. Dobra wiadomość jest taka, że inteligentne planowanie kuchni uwzględnia ergonomię jako czynnik wpływający na polepszenie zdrowia pracowników i zmniejszający liczbę dni niezdolności do pracy. Cały artykuł jest dostępny tutaj.

    1. Poprawa równowagi między pracą a życiem osobistym

    Zdrowi i zmotywowani pracownicy to duży plus dla firm z branży gastronomicznej. Dlatego też współcześni pracodawcy powinni zwracać większą uwagę na poprawę równowagi między życiem zawodowym a osobistym swoich pracowników. Oprócz elastycznych godzin pracy, czasu na podnoszenie kwalifikacji i opiekę nad dziećmi, jednym z aspektów świadczących o atrakcyjności danego pracodawcy jest promowanie aktywności sportowej (np. umożliwianie wizyt w klubach fitness oferujących zajęcia z ćwiczeniami na kręgosłup).

    2. Utrzymywanie prawidłowej postawy

    Zbyt często pochylamy się wyginając plecy w niewłaściwy sposób, obciążamy kręgosłup poprzez nieprawidłowe podnoszenie i nosimy zbyt ciężkie przedmioty. Stój i siedź z wyprostowanymi plecami. Podczas podnoszenia ciężkich przedmiotów, przykucnij i podnieś się z wyprostowanymi plecami (nie zgiętymi do przodu!). Ponadto wzmacniaj i trenuj wszystkie mięśnie tułowia (plecy, brzuch, itp.).

    3. Uwzględnianie ergonomii

    Dobrze wyposażone pod względem ergonomicznym miejsce pracy w branży gastronomicznej może przyczynić się do poprawy satysfakcji i zdrowia pracowników, a także ich wydajności. Temat ergonomii powinien być uwzględniony na etapie planowania. Konkretnie rzecz ujmując, warunki pracy, procesy robocze i rozmieszczenie przedmiotów, po które sięgają pracownicy, powinny być zoptymalizowane pod kątem przestrzeni i czasu.

    4. Odpowiednie buty

    Dobre obuwie jest szczególnie ważne dla pracowników branży gastronomicznej! Większość dnia pracy jest przecież spędzana przez nich w pozycji stojącej. Dobre obuwie powinno zatem być nie tylko wygodne (brak obcasów lub wyłącznie płaskie obcasy), ale powinno również stanowić oparcie i amortyzować stopę, chronić stawy i zapewniać stabilność. Wówczas bóle nóg, piekące stopy i bóle pleców przejdą do przeszłości.

    5. Kto nic nie robi, ten rdzewieje

    Nawet jeśli praca zawodowa wymaga pozostawania na nogach, to dla równowagi dobrze jest poszukać odpowiedniej aktywności fizycznej w czasie wolnym. Z jednej strony ruch na świeżym powietrzu utrzymuje nas w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej, a z drugiej zaś pomaga niwelować stres i wpływa na poprawę nastroju. Sporty takie jak nordic walking, jazda na rowerze, pływanie, jogging i wędrówki piesze są odpowiednie również dla początkujących!

    6. Więcej spokoju!

    Ta rada dotyczy zarówno życia zawodowego, jak i osobistego: nie zawsze można wszystkim dogodzić i poradzić sobie z każdą sytuacją. Zaplanuj czas wolny i nie gnaj od jednej sprawy do następnej! Tylko osoby, które od czasu do czasu znajdują czas dla siebie, dbają o rodzinę i przyjaciół, będą cieszyć się dłużej zdrowiem i sprawnością, co też pozwoli im lepiej wywiązywać się z obowiązków w pracy.

    Większa ergonomia stanowiska pracy

    Aby zapobiec dolegliwościom ze strony układu mięśniowo-szkieletowego wśród osób wykonujących ciężkie prace fizyczne, eksperci, jak np. niemiecki prof. Dr.-Ing. Peter Schwarz z Uniwersytetu w Albstadt-Sigmaringen, zalecają dbałość o większą ergonomię stanowisk pracy. Fizyk związany z Wydziałem Nauk Przyrodniczych postrzega ergonomię jako temat od dawna istotny w planowaniu kuchni gastronomicznych. „Każdy, kto projektuje kuchnię gastronomiczną, musi dysponować odpowiednią wiedzą z zakresu planowania procesów i logistyki, ponieważ ma do czynienia tak naprawdę z firmą produkcyjną, w której produktem są dania. Uwzględnienie ergonomii stanowi fundament planowania”, mówi Schwarz i zaraz potem dodaje: „Oczywiście ergonomia się opłaca! Przecież wydajność i efektywność są z nią bezpośrednio związane!”

    Czym jest ergonomia?

    To słowo składa się z dwóch greckich terminów: „ergon” (praca) i „nomos” (prawo, zasada). Ergonomia jest ogólnie rozumiana jako optymalne, wzajemne dopasowanie osoby i warunków pracy. Celem ergonomii w miejscu pracy jest stworzenie lepszych warunków dla pracownika poprzez optymalizację stanowiska pracy i sprzętu (maszyn, narzędzi itp.). Konkretnie oznacza to, że warunki pracy, procesy robocze i rozmieszczenie przedmiotów, po które sięgają pracownicy, są optymalizowane pod kątem przestrzeni i czasu.

    Ponadto same urządzenia są stale udoskonalane, tak aby możliwe było osiąganie jak najlepszej jakości i jak najlepszych wyników ekonomicznych. Zatrudnione osoby powinny jak najmniej się męczyć, a praca nie powinna wiązać się dla nich z uszczerbkiem na zdrowiu – nawet jeśli jest wykonywana latami. Niemiecki ekspert ds. ergonomii nie ma wątpliwości, że ergonomicznie dobrze wyposażone stanowisko pracy prowadzi do większej satysfakcji i akceptacji wśród pracowników: „To zaś prowadzi do mniejszej liczby błędów i nieobecności, a tym samym do wzrostu produktywności.”