Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Błędy przy prowadzeniu restauracji, których musisz unikać

    Błędy przy prowadzeniu restauracji, których musisz unikać.

    Rynek gastronomiczny to niełatwa branża, która bezlitośnie weryfikuje błędne założenia i nietrafione pomysły. Jest jednak kilka rzeczy, o które powinieneś zadbać, które mogą uchronić lokal przed kłopotami finansowymi. Jakich błędów powinni unikać restauratorzy?

    Brak biznes planu

    Przy prowadzeniu firmy nie ma miejsca na przypadkowość. W kwestii lokalu gastronomicznego ta zasada również obowiązuje. Każdy element, który składa się na restauracje oraz jej prezencję jest istotny. Od lokalizacji po wystrój lokalu, sposób jej promocji oraz oczywiście na jedzeniu kończąc. Jednym z największych błędów kardynalnych początkujących restauratorów jest brak biznesplanu. Nieokreślona grupa docelowa, mgliste założenia finansowe oraz brak pomysłu na promocję sprawiają, że wiele lokali bardzo wcześnie zostaje zamkniętych. Gastronomia to bardzo konkurencyjny rynek, dlatego bez odpowiedniej strategii nie jesteś wstanie przebić swojej konkurencji. Ważny jest też kosztorys, który musi uwzględnić takie koszty początkowe jak zmywarki kapturowe, meble, piece i akcesoria.

    Niedostosowanie się do rynku

    Gusta klientów się zmieniają, a rynek jedzeniowy ulega modom i trendom tak samo, jak inne dziedziny życia. Nie zawsze warto kurczowo trzymać się swojej wizji. Jeżeli zaobserwujesz nowy trend, który zyskuje na popularności, wprowadź go do swojego lokalu. To samo tyczy się uwag od klientów. Musisz słuchać swoich gości, bo tylko wtedy masz szanse na to, że staną się stałymi bywalcami. Brak podążania za duchem czasu odbija się czkawką zwłaszcza tym biznesom, które istnieją na rynku od dziesiątek lat. Dekadę lub dwie temu styl prowadzenia działalności oraz kultura jedzenia były zupełnie inne. Dlatego te knajpy, które wzbraniają się przed unowocześnieniem swojej karty, mają problemy z utrzymaniem się na dzisiejszym rynku.

    Nieczytanie umów

    Otwieranie lokalu gastronomicznego wiąże się z całą masą formalności oraz dbaniem o szereg spraw, taki jak wynajem lokalu czy dobre stosunki z dostawcami. Łatwo przeoczyć niektóre kruczki prawne związane z umowami najmu lokalu lub sprzętu. Konieczność czytania umów wydaje się podstawową kwestią, jednak nadal wiele osób o tym zapomina. Nie lekceważ podstawowych zasad bezpieczeństwa, ponieważ mogą mieć one duże konsekwencje finansowe dla Twojego biznesu.

    Przeszacowanie dochodów

    Wysokie oczekiwanie dotyczące dochodów na początku działalności restauracji może spowodować nie lada rozczarowanie. Otwarcie restauracji wiąże się z wieloma wydatkami, również tymi nieprzewidzianymi. Co więcej, nietrafne ustalenie cen oraz wielkości porcji dań może powodować straty. Pamiętaj o tym, aby ostrożnie dysponować pieniędzmi i inwestować rozważnie. Duża część kapitału przeznaczane jest przeważnie na sprzęt gastronomiczny. Tutaj warto zainteresować się urządzeniami energooszczędnymi, takimi jak zmywarki kapturowe, które z czasem pozwolą na mniejsze marnotrawstwo energii.

    Niekorzystanie z pomocy innych

    Rady bardziej doświadczonych osób są bardzo cenne, nie tylko na początku działalności firmy, ale także na późniejszym etapie. Zwłaszcza jeśli chodzi o stan techniczny lokalu oraz parametry sprzętu, nie musisz być alfa i omegą. Lokale pod wynajem często kryją wiele niespodzianek, o których ich właściciele niechętnie informują przyszłych najemców. Przed podpisaniem umowy warto skonsultować się z ekspertem w dziedzinie budownictwa, który wskaże ewentualne niebezpieczeństwa, za usunięcie których przyjdzie w przyszłości słono zapłacić. Trzeba wystrzegać się wadliwej i przestarzałej instalacji, pleśni czy nieszczelnych okien. Niestety często bywa tak, że miejsce pod restaurację najpierw trzeba gruntownie wyremontować, żeby mieć pewność, że wszystko jest w najlepszym porządku. Takie przedsięwzięcie jest oczywiście kosztowne, dlatego warto skonsultować się ze specjalistami, którzy pomogą Ci oszacować budżet oraz dobrać odpowiednie rozwiązania do Twojego profilu działalności.

    Nie ma jednej recepty na sukces, jednak można przygotować się na pewne ewentualności, dzięki, którym unikniesz kryzysu lu szybciej go zażegnać.