Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    7 wskazówek w celu zapewnienia czystego szkła

    Od jakości szkła, poprzez temperaturę płukania, aż po polerowanie: W zarządzaniu szkłem można popełnić wiele błędów

    Wysokiej jakości szkło ma swoją cenę i należy o nie odpowiednio dbać. Dotyczy to w takim samym stopniu Warszawy, co Berlina i Singapuru. Ponieważ czyste i piękne szkło pełni ważną rolę, hotelarze, restauratorzy, właściciele barów i kawiarni są w równym stopniu zainteresowani utrzymaniem cennego szkła jak najdłużej, i by cieszyło ono oczy zarówno gastronomów, jak i gości. Każdy, kto chce osiągnąć ten cel, potrzebuje profesjonalnego zarządzania szkłem i powinien przestrzegać następujących siedmiu wskazówek.

    1. Jakość szkła jest kluczowa

    Ponieważ szkło jest w gastronomii intensywnie eksploatowane i każdego dnia wielokrotnie zmywane, musi być wysokiej jakości. Zmniejsza to zarówno ryzyko korozji szkła, jak i znacznie wydłuża jego okres użytkowania.

    2. Poprawa jakości wody

    Ważnym czynnikiem jest jakość wody w procesie zmywania. Woda, która nie została odpowiednio przygotowana pod kątem zmywania, pozostawia na szkle szarą warstwę i osad kamienny nawet po intensywnym cyklu zmywania. Aby tego uniknąć, dostępne są profesjonalne zmywarki wyposażone w opcjonalne moduły do uzdatniania wody. W tym miejscu można przeczytać, jak działa instalacja odwróconej osmozy!

    3. Szkło potrzebuje przestrzeni

    Podczas ładowania szkła do kosza należy zwracać uwagę, aby wzajemne uderzanie szkła o szkło w wyniku ruchów wody w trakcie cyklu zmywania nie było możliwe. Zapobiega to nieznacznemu uszkodzeniu lub nawet stłuczeniu szkła. Najlepszą ochronę przed pęknięciami spowodowanymi naprężeniami mechanicznymi zapewniają kosze, w których szkło ma stabilną pozycję. Kieliszki na wino powinny być ustawione w zmywarce w pozycji ukośnej, aby w zagłębieniach podstawy nóżki nie zbierały się pozostałości po wodzie.

    4. Nie zmywać w zbyt gorącej wodzie

    Delikatne szkło należy myć w zmywarce w temperaturze od 60 do maks. 63 stopni (zgodnie z normą DIN i VGG) i w miarę możliwości korzystać z programu do naczyń delikatnych. Po długotrwałym użytkowaniu, przy wyższych temperaturach może dojść do uszkodzeń szkła, takich jak np. matowienie. Należy również użyć specjalnego detergentu do szkła, a następnie wyjąć szkło ze zmywarki zaraz po zakończeniu programu zmywania.

    5. Im krócej, tym lepiej

    Cykl zmywania powinien być jak najkrótszy. Im krótszy cykl zmywania, tym mniejsze zużycie energii. Krótki i efektywny cykl zmywania zmniejsza również zużycie naczyń. Wszystkie wskazówki zwracają się w czasie i mają wpływ na poprawę rentowności.

    6. Brak konieczności polerowania

    Wbudowany moduł do uzdatniania wody pomaga w usunięciu z wody wszystkich minerałów (w tym bakterii i wirusów), dzięki czemu nabłyszczanie odbywa się przy użyciu wody o maksymalnym stopniu czystości. Taka woda jest podstawowym warunkiem uzyskania doskonałych i higienicznych wyników zmywania, i nie powoduje powstawania smug. Szkło i sztućce nie muszą być już ręcznie polerowane – to oszczędność czasu i pieniędzy. Ze względów higienicznych i tak nie zaleca się ręcznego polerowania ścierką.

    7. Przechowywanie w miejscu bezzapachowym

    Pory nawet czystego szkła szybko chłoną nieprzyjemne zapachy z otoczenia. Jeśli nie można zapewnić bezzapachowego miejsca do przechowywania, przed użyciem szkła należy je krótko przepłukać czystą wodą.