Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    Początkująca gastronomia:

    5 punktów, o których należy pamiętać zakładając własną firmę

    Tagi zostały przypisane do artykułu.
    Zakładanie własnej firmy

    Czasami pomysł dojrzewa w głowie miesiącami, zanim ujrzy światło dzienne. Czy to właściwy moment na otwarcie własnego baru, kawiarni lub restauracji? Nieustannie rozważamy w naszych głowach wszystkie za i przeciw. W ciągu dnia w biurze, podczas biegania w lesie lub wieczorem przed zaśnięciem – znowu i znowu te same pytania: Czy to ma szansę na powodzenie? Co się stanie, jeśli klienci nie przyjdą? I na ile wystarczy mi pieniędzy?

    Mówiąc krótko: nikt nie może udzielić właściwej odpowiedzi na te pytania. A już na pewno nie z góry. Już lepiej skonfrontować się ze słowami poety Johanna Wolfganga von Goethe (1749–1832), który w autobiograficznej relacji „Podróż włoska” napisał kiedyś: „Nie chodzi o to, by myśleć, lecz działać.” Zatem, na co jeszcze czekasz? Od pytań lokalizacyjnych, poprzez biznesplan, aż po przepisy higieniczne – nasza lista kontrolna w istotny sposób wspiera początkujące firmy z branży gastronomicznej.

    Eksperyment: rozważania o własnej firmie

    Czy to osoba z innej branży, czy też stary gastronomiczny wyga – każdy, kto chce otworzyć własną restaurację, bar lub kawiarnię, musi znać poniższe informacje i być gotowy do zagłębienia się w nie. Podobnie jak w każdej innej branży, również w gastronomii obowiązują następujące zasady: aby zbudować udany biznes, trzeba mieć solidne podstawy.

    1. Lokalizacja: od niej wiele zależy

    Lokalizacja jest jednym z najważniejszych aspektów udanego rozpoczęcia działalności gospodarczej na własny rachunek. Również dlatego, że łączy się ona z wieloma innymi czynnikami, takimi jak planowanie finansowe, koncepcja czy uwarunkowania prawne. Aby znaleźć odpowiednią lokalizację dla własnej firmy gastronomicznej, szczególnie ważne jest jedno pytanie: do jakiej grupy odbiorców chcę trafić? Dla tej grupy docelowej restauracja, bar lub kawiarnia muszą być łatwo dostępne. Niemniej ważni są też klienci przypadkowi. Decydujące znaczenie mają zatem takie kryteria jak połączenia transportu publicznego, wystarczająca ilość miejsc parkingowych, deptaki.

    Wszechstronna analiza lokalizacji i odpowiednia analiza grupy docelowej na samym początku są zatem niezwykle ważne. Dobrymi punktami kontaktowymi do uzyskania wiarygodnych danych są na przykład lokalny dział rozwoju obszarów miejskich lub firmy z branży nieruchomości, które przeprowadzają badania dotyczące natężenia ruchu pieszych. Pomocne może być również zapytanie firm, które reklamują plakaty w danej lokalizacji, ponieważ są one również zainteresowane tym, ile osób przechodzi przez okolicę.

    2. Jasna koncepcja tworzy strukturę

    Jak już wspomniano, lokalizacja jest decydująca przy opracowywaniu koncepcji. Należy bezwzględnie wziąć pod uwagę środowisko społeczne, w którym ma być otwarty lokal. Zwróć uwagę na to, które firmy są zlokalizowane w sąsiedztwie, do jakich grup docelowych się kierują i kto tam pracuje. To pierwsi potencjalni klienci, do których warto skierować swoją ofertę i na których przykładzie można się zorientować, jakie są odpowiednie trendy. Miej też oko na swoich bezpośrednich konkurentów i określ w swojej koncepcji, co odróżnia Cię od nich. Wszystkie te czynniki pomagają w rozpoznaniu na wczesnym etapie, czy Twój początkowy pomysł ma szansę na powodzenie. Ponadto taka koncepcja stanowi doskonałą podstawę kompleksowego biznesplanu.

    3. Bez biznesplanu nie można się obejść!

    Biznesplan jest w zasadzie rozszerzeniem koncepcji i dotyczy przede wszystkim aspektów ekonomicznych. To sprawia, że jest on niezbędny we wszystkim, co dotyczy finansowania i kwestii finansowych. Czy chodzi o rozmowę z bankiem o kredyt, ustalenia podatkowe z urzędem skarbowym, czy też wniosek o dotację na rozpoczęcie działalności składany w urzędzie. Istnieje wiele sposobów prawidłowego przygotowania biznesplanu. Porady, pomoc i szablony można znaleźć zarówno w placówkach publicznych, jak i w firmach doradczych z zakresu zarządzania.

    Więcej informacji na temat tego, na co należy zwrócić szczególną uwagę, aby później móc lepiej przeglądać i planować swoje finanse w trakcie prowadzenia działalności można znaleźć w artykule „Rachunek finansowy w gastronomii”.

    4. Korzystanie ze wsparcia w dofinansowaniu start-upów

    Sytuacja, w której przedsiębiorca finansuje założenie firmy całkowicie z własnej kieszeni, jest bardziej powszechny niż można by sądzić. W związku z tym należy skontaktować się z właściwymi placówkami, aby sprawdzić, czy oprócz kredytu istnieje szansa na korzystną pożyczkę lub wsparcie finansowe na rozpoczęcie działalności, którego nie trzeba spłacać.

    5. Przepisy: ustawodawca wymaga ich przestrzegania m.in. w zakresie higieny

    Jako osoba zakładająca działalność gospodarczą trzeba wiedzieć jedno: każdy, kto chce otworzyć lokal gastronomiczny, musi wcześniej zadbać o serię pozwoleń, a potem przestrzegać wielu przepisów. Należy zaplanować udział w szkoleniach z zakresu przepisów i instrukcji dotyczących żywności, prowadzonych przez właściwe organy.

    Higiena jest przecież najwyższym priorytetem w firmach oferujących żywność i napoje. Oznacza to nie tylko tyle, że personel i właściciele są odpowiednio przeszkoleni, ale również dotyczy to wyposażenia, powierzchni, a zwłaszcza kuchni i urządzeń. Wszystko to podlega ustalonym standardom. Przy wyborze urządzeń kuchennych, takich jak zmywarka do naczyń, należy zatem konsultować się z producentami, którzy dokładnie dostosowują swoje produkty do wymogów prawnych.