Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
    The clean solution

    MEIKO eRgOnomics stwarza sytuację, w której nie ma przegranych

    Ergonomicznie zorganizowana zmywalnia w Studierendenwerk Hamburg zwiększa zadowolenie i efektywność

    Studierendenwerk Hamburg jest drugim co do wielkości spośród 58 związków studenckich w Niemczech. Każdego dnia w 13 stołówkach, 17 kawiarniach i sześciu kawiarniach obsługuje się około 23 000 osób. Michael Gradtke, kierownik stołówki uniwersyteckiej odpowiada za to, aby kawiarnia „Kehr-Wieder-Becher” na terenie kampusu była przyjazna dla środowiska i aby Pizza Miesiąca również znalazła swoich miłośników. Ale odpowiada on również za wszelkie procesy „od kuchni”. „W jednej z naszych zmywalni pracownicy byli niezwykle obciążeni. Ciągłe odwracanie się podczas sortowania brudnych naczyń, przenoszenie ciężarów z wyciągniętymi ramionami i duże odległości, jakie musieli pokonywać pracownicy, doprowadziły do zwiększenia się absencji spowodowanej chorobą. W godzinach szczytu pracownicy byli naprawdę przeciążeni”. Michael Gradtke chciał i musiał to zmienić. Jako zadowolony klient firmy MEIKO zwrócił się do specjalistów w zakresie technologii zmywania i sprecyzował zadanie: unikanie zatorów z tac na przenośnikach zdawczych, stworzenie zdrowszego środowiska pracy dla pracowników i sprawienie, aby goście byli szczęśliwi i zadowoleni.

    „Do realizacji tego zamówienia zaangażowaliśmy własnych pracowników MEIKO —specjalistów REFA — i skonsultowaliśmy się z analitykami procesów. W rezultacie cały obszar zmywalni uległ reorganizacji: zmieniliśmy sposób przebiegu naczyń i dodaliśmy maszynę, ponieważ oczekiwania względem zwrotu naczyń okazały się znacznie wyższe”, wspomina Michael Mayer, Kierownik dystrybucji w Niemczech w firmie MEIKO.

    „Mamy teraz sytuację, w której każdy jest wygranym”,  przyznaje z radością Michael Gradtke. „Zwiększa się wydajność, wzrasta zadowolenie pracowników, odległości ulegają skróceniu, a przy tym oszczędza się czas. Są to optymalne warunki do uzyskania wydajności ekonomicznej, o której marzymy. Ogólnie rzecz biorąc, jest to dobre dla ludzi — i dobre dla firmy”, podsumowuje z nieskrywaną radością Michael Gradtke.

    Pożądane rozwiązanie pojawiło się wraz z technologią MEIKO eRgOnomics. Ergonomicznie zorganizowana przez ekspertów zmywalnia w Studierendenwerk Hamburg jest również opłacalna dla wszystkich: gości, pracowników zmywalni i zamawiającego. Zespoły zmywalni pracują teraz z użyciem dwóch nowych zmywarek przelotowych MEIKO M-iQ: jedną do naczyń, a drugą do tac i sztućców. Michael Gradtke wspomina:„Naszym celem nie było opracowanie samej zmywarki. Inne firmy też je oferują. Chcieliśmy stworzyć organizację kuchni i zapewniła ją firma MEIKO!”